Війна в Україні може стати більш непередбачуваною та ескалаційною — розвідка США

08:00 11.05.2022

У розвідці Сполучених Штатів Америки вважають, що війна Росії проти України, ймовірно, стане більш непередбачуваною та ескалаційною в наступні місяці. Про це заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс.

За її словами, перебіг подальших бойових дій складно спрогнозувати, зокрема через те, що президент РФ Владімір Путін стикається з невідповідністю між своїми амбіціями та сьогоднішніми можливостями російської армії, пише ZN.UA з посиланням на CNN.

«Поточна тенденція збільшує ймовірність того, що президент Путін вдасться до більш радикальних засобів, включаючи введення воєнного стану, переорієнтацію промислового виробництва або потенційну ескалацію військових дій, щоб вивільнити ресурси, необхідні для досягнення своїх цілей, або якщо він вважає, що Росія програє в Україні», — пояснила Гейнс.

Водночас, у розвідці США переконані, що Путін не застосує ядерну зброю, якщо не відчує загрозу для існування РФ.

Як зазначила Гейнс, президент Росії планує затягнути війну проти України, а його цілі виходять за межі Донбасу. Зокрема, йдеться про його бажання також зберегти контроль над Херсонщиною та прокласти сухопутний коридор до Придністров’я, захопивши українське узбережжя Чорного моря.

«Наступний місяць війни буде значущим, оскільки росіяни намагатимуться активізувати свої зусилля», — додала директорка Національної розвідки.

У відомстві, однак, вважають, що Путін зможе досягти Придністров’я, лише оголосивши повну мобілізацію в РФ.

Також розвідка США поки не бачить життєздатного шляху для відновлення переговорів між Росією та Україною.

Раніше очільниця Національної розвідки США Евріл Гейнс попередила, що Владімір Путін все ще може оголосити у Росії воєнний стан для початку мобілізації, а також розпочати війну на території окупованого Придністров'я.

Теми:

Ще на цю тему