НАТО підтримуватиме Україну до повної перемоги над росією - Столтенберг

13:00 08.05.2022

Північноатлантичний альянс виходить з того, що війна росії проти України швидко не завершиться, але переможе в ній Україна, а НАТО допомагатиме цьому.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю німецькому виданню Welt, передає Укрінформу.

НАТО, за словами його очільника, сповнене рішучості допомагати Україні, доки путін веде війну, «навіть якщо це займе місяці чи роки». При цьому він хоче «зробити все», щоб конфлікт не розширився.

Ближчими днями, за оцінкою Столтенберга, «можна очікувати та треба готуватися до наступу росії і ще більшої жорстокості, ще більших труднощів і ще більшого руйнування критичної інфраструктури та житлових районів». Нинішній наступ рф на сході України, вважає він, ще не набрав обертів, оскільки українські війська тримають оборону.

«Ми бачимо різкий контраст між російськими та українськими силами: українські війська хоробрі і знають, за що воюють. російські війська страждають від поганого керівництва, низького морального духу і багато хто не знає, за що вони воюють», - зауважив генсек НАТО.

Столтенберг бачить своїм основним завданням запобігти широкомасштабній війні, щоб війна не перекинулася з України далі, максимально мінімізувати ризик за допомогою стримування та колективної оборони.

НАТО, за словами його керівника, «свідомо не є стороною війни». Водночас Альянс збільшує війська і техніку на своєму східному фланзі, щоб захистити своїх членів. У цьому, на його переконання, провідну роль відіграє Німеччина.

Коментуючи ядерні погрози москви, Столтенберг зазначив: «Ми чуємо загрозливу ядерну риторику російського керівництва. Це безвідповідально і необдумано. Ядерну війну неможливо виграти і ніколи не слід вести, в тому числі в росії».

Читайте також: НАТО проведе 19 травня зустріч начальників штабів за участі України
При цьому він наголосив, що від початку повномасштабної війни в Україні 24 лютого НАТО не помітило жодних змін у ядерній стратегії росії. Отже, вказівок на вищий рівень готовності ядерного арсеналу рф у Альянсу немає, сказав генсек.

Столтенберг підкреслив, що «Україна має виграти цю війну, тому що вона захищає свою країну. Члени НАТО ніколи не погодяться на незаконну анексію Криму. Ми також завжди виступали проти російського контролю над частинами Донбасу на сході України».

Що стосується мирних угод, то рішення має приймати сама Україна, підсумував керівник Альянсу.

Теми:

Ще на цю тему