У Маріупольському порту заблоковані шість іноземних суден

20:20 06.05.2022

Після початку повномасштабного російського вторгнення у Маріупольському морському порту залишилися заблокованими 6 суден під іноземними прапорами.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив директор ДП «Маріупольский морський торговий порт» Ігор Барський.

«У Маріупольському порту залишилося 6 суден під іноземними прапорами, які досі там заблоковані. Й деякі вже не зможуть вийти з порту без відповідного ремонту силами судноремонтного заводу», - сказав Барський.

За його словами, Маріупольський судноремонтний завод практично знищений. Крім того, акваторія порту була замінована, щоб унеможливити проникнення ворожих кораблів.

Барський зазначив, що маріупольські портовики взяли активну участь в обороні міста. «Маріупольський порт був передостаннім форпостом у місті», - сказав директор підприємства.

Він повідомив, що портовики будували фортифікаційні споруди, надавали допомогу місцевому населенню, узявши під опіку Приморський район. Зокрема, працівники порту вивезли до міста близько 300 тонн води, возили дрова для місцевих мешканців, надавали лікарням паливо.

Крім того, впродовж більш ніж трьох тижнів вдавалося забезпечити людей харчуванням завдяки їдальні морського порту. Вона стала єдиним місцем у Маріуполі, де ще випікали хліб.

Барський зазначив, що після вичерпання ресурсів порт почав організовувати евакуацію працівників. Частину з них вдалося вивезти вісьмома машинами. Зараз підприємство збирає інформацію про портовиків.

«Відгукнулися 1660 чоловік із 3000 працівників. Також у нас є інформація про 23 загиблих працівника підприємства», - сказав керівник.

За його словами, підприємство продовжує виплачувати людям зарплату й готується до відновлення після визволення від загарбників.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

У місті, яке продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота та мотострільці, залишаються ще близько 100 тисяч мирних жителів.

Ще на цю тему