80% європейців підтримують фінансову допомогу Україні й санкцій проти рф

09:00 06.05.2022

Результати соцопитування статистичної служби Eurobarometer засвідчили широку підтримку європейцями заходів Євросоюзу у відповідь на російське вторгнення в Україну.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Більшість європейців вважають, що з початку війни ЄС продемонстрував солідарність (79%), єдність (63%) та був швидким (58%) у реагуванні на події. Переважна більшість опитуваних виступають за підтримку з боку ЄС України та її народу. Зокрема, 9 з 10 осіб (93%) за надання гуманітарної підтримки постраждалим від війни. 88% європейців підтримують прийняття в ЄС людей, які рятуються від війни. 80% за надання Україні фінансової допомоги. 66% погоджуються з тим, що «Україна має приєднатися до ЄС, коли буде готова». 71% респондентів переконані, що Україна є частиною європейської родини, ще 89% відчувають приязнь до українців.

Також високим є рівень підтримки санкцій, що запроваджені проти росії у відповідь на її агресію проти України. Економічні санкції проти росії підтримують 80% європейців, ще 79% - санкції проти російських олігархів.

Дві третини європейців (67%) схвалюють дії ЄС із фінансування закупівлі та постачання в Україну військового обладнання. Серед опитаних 75% вважають, що війна проти України є сигналом для тіснішої військової співпраці в межах самого Євросоюзу.

Опитування також показало широку підтримку європейцями дій ЄС, спрямованих на зменшення енергетичної залежності від російських вуглецевих енергоресурсів. Зокрема, 86% підтримують дії із заповнення газових сховищ в ЄС для уникнення ризиків наступної зими, 85% підтримують заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності у будинках, на транспорті та у виробництві товарів. Ще 84% європейців вважають, що війна в Україні підштовхнула ЄС до більш швидкого переходу на відновлювальні джерела енергії, 90% підтримують дії ЄС із обмеження негативного впливу підвищення цін на енергію для громадян та бізнесу, 86% відзначають, що підвищення цін на енергію знизило їхню купівельну спроможність.

Опитування, результати якого оприлюднені сьогодні, Eurobarometer провів у 27 країнах-членах з 13 по 20 квітня 2022 року із залученням більш ніж 26 тисяч респондентів. Опитування проводилося онлайн.

Ще на цю тему