Загарбники готуються масово вивозити зерно з Херсонщини

15:00 28.04.2022

російські загарбники можуть вивезти з Херсонської області усі стратегічні запаси зерна, що позначиться на продовольчій безпеці регіону.

Про це сказав під час міжнародного круглого столу в Укрінформі заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«Репресії на Херсонщині продовжуються. Опір теж не припиняється. Ситуація мінлива - десь гірша, десь катастрофічна. Зараз наступить момент, коли закінчаться запаси у людей і закінчаться гроші – і десь на кінець травня можна прогнозувати наступний пік гуманітарної кризи. Одночасно десь на кінець місяця відбудеться друге коло грабунку - тих, кого ще не пограбували, - або почнеться масовий вивіз зерна з самого Херсона, з Голої Пристані, з Нової Каховки, де великі зернові термінали», - сказав Данилов.

Крім того, за його словами, кілька кораблів у порту Херсона вже стоять завантажені зерном.

«Десь на початок літа, коли ціни на продукти харчування, на зерно сягнуть піку, росіяни, якщо до того часу ми не звільнимо територію, почнуть вивозити це все тотально. Тобто в період між усвідомленням, що Херсонщину або місто Херсон вони точно будуть залишати, і втечею почнеться грабунок не тільки сіл, елеваторів, фермерів, самого міста Херсон, а й усіх стратегічних запасів. У першу чергу це стосується зерна. Звичайно, це позначиться на продовольчій безпеці регіону», - зазначив експерт.

Він розповів також, що зараз загарбники вивозять насіннєвий матеріал, пальне, техніку «під нуль», і таких випадків по всій області дуже багато.

Данилов додав, що в Херсоні люди організовуються для ненасильницького спротиву, у волонтерські групи для пошуку ліків та харчування для малозабезпечених людей. Відомо і про випадки збройного опору - це неорганізовані групи людей, які раніше не були пов’язані з політичною активністю.

За його словами, репресивні практики на Херсонщині почалися з першого дня.

«Ми стикнулися з державою і суспільством значно нижчого рівня розвитку… Можемо бачити суспільство, яке перебуває на позапопередньому рівні розвитку і організації. Вони не розуміють, як можна домовитися людям між собою для спільної праці, без команди, без грошей, без примусу, як можуть жити вільні люди, як можна не сповідувати їхні уявлення і жити поза їхньою пропагандою», - констатував заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська розпочали проведення агресивної інформаційно-психологічної операції, спрямованої на зниження рівня спротиву населення на тимчасово захоплених територіях Херсонської області.

Ще на цю тему