Канада планує передати конфісковані активи РФ на відновлення України та компенсацію постраждалим — глава МЗС

18:00 27.04.2022

Канада планує передати конфісковані російські активи на відновлення України та компенсацію постраждалим від повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, коментуючи рішення федерального уряду країни змінити закон про санкції, пише НВ з посиланням на CBC.

«Сьогодні ми добиваємось можливості не лише конфіскувати, а й дозволити конфіскацію активів фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями, і дозволити нам виплачувати компенсацію жертвам за рахунок отриманих коштів. Ці зміни зроблять санкційний режим Канади першим у G7, який дозволить здійснювати такі дії», — наголосила вона.

Жолі наголосила, що санкційний режим вже завдав шкоди економіці Росії та виснажив ресурси російського диктатора Володимира Путіна для продовження війни. Вона додала, що Канада продовжуватиме максимальний тиск на режим Путіна і накладатиме серйозні обмеження за цю війну на власний вибір.

Зміни, які Канада має намір внести до закону про санкції, означатимуть, що кошти чи майно, конфісковані в Росії, можуть бути виплачені для відновлення України або надіслані тим, хто постраждав від російського вторгнення.

У тексті законопроекту йдеться, що конфісковані активи можуть бути використані для «відновлення іноземної держави, яка постраждала від серйозного порушення міжнародного миру та безпеки».

Посольство України в Канаді закликало законодавців швидко ухвалити законопроект.

«Ми вважаємо абсолютно справедливим, що російська державна власність чи незаконно нажиті активи російських олігархів мають стати частиною репарацій держави-агресора жертві агресії», — зазначили там.

Канада приєдналася до санкцій проти Росії від початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.
 

Ще на цю тему