WSJ: З Росією неможливо домовитись, НАТО повинен допомогти Україні перемогти

08:20 17.04.2022

Захід більше не може вдавати, ніби мир в Україні можна встановити шляхом переговорів. 

Тільки не після того, як Росія ракетою вбила 57 ні в чому невинуватих мешканців Краматорська на залізничній станції. Будь-які домовленості лише легітимізують російський контроль над українською територією. Це неприйнятно. Україна повинна стати переможцем. І будь-який інструмент миру повинен задокументувати саме цей факт.

Про це в статті для Wall Street Journal пишуть екс-заступник Держсекретаря з глобальної політики Паула Добрянські і колишній перший заступник начальника ВМС США з питань передачі технологій і військової допомоги Річард Левін, пише ZN.UA.

На війні географія визначає тактику. Українські сили мали важливу перевагу, коли битви тривали в містах. Невеликі й дуже мобільні групи, озброєні портативними протитанковими й протиповітряними ракетами, завдали непоправних втрат Росії. Зазнавши невдачі у завоюванні Києва, Владімір Путін зосередився на двох інших битвах. Одна з них - за контроль над Донбасом, а інша - за встановлення сухопутного сполучення між цим регіоном і окупованим Кримом, яке також відріже Україну від доступу до Азовського моря. Автори зауважують, що Донецька і Луганські області багаті на енергоносії. І Путін з радістю прибере до своїх рук їхні запаси газу й вугілля.

Щоб Україна змогла протистояти спробам Росії встановити свій контроль над Донбасом, НАТО повинен забезпечити її танками, самохідними гаубицями, реактивними системами залпового вогню, БМП і БТР. Чехія вже передала свої радянські бойові машини й танки. Це важлива демонстрація солідарності. Але ця техніка була розроблена ще в 1960-х роках і фактично антикварна.

Тому НАТО повинен діяти поетапно. По-перше, альянсу варто відправити Україні важке озброєння, яке ЗСУ зможуть використовувати майже одразу: або після нетривалих тренувань або зовсім без них. По-друге, потрібно якомога швидше забезпечити Україну бронетехнікою, а також тренувальними пакетами, які дозволять її армії застосувати нову зброю швидко. Американські чи британські танки з композитною бронею та покращеними системами наведення будуть життєво важливими, якщо війна затягнеться.

Інтегровані наземні й повітряні операції будуть критично важливими для перемоги України. Розвідувальні безпілотники - це добре, але винищувачі просто необхідні. Українській армії потрібні МіГ-29 або інші бойові літаки четвертого покоління просто зараз. Згідно з офіційною позицією США, МіГ-29 не можуть просто полетіли з бази НАТО в Німеччині на українську територію. Тому НАТО потрібно знайти способи переправити ці винищувачі, використовуючи приманки й цифровий обман, щоб Росія нічого не помітила.

Також знадобляться протикорабельні ракети на зразок американських Harpoon. Вони допоможуть завадити Кремлю сполучити Крим і Донбас. Не можна допустити, щоб російський флот використовував Чорне і Азовське моря для атак проти портових міст на українському узбережжі. Також ці ракети допоможуть зруйнувати будь-які плани Москви щодо морської висадки військ і техніки.

Зіштовхнувшись з великими втратами, Росія почала атакувати цивільних. Україні потрібен захист від балістичних ракет середньої дальності. Системи С-300 можуть не впоратися з цим завданням. Але батареї Patriot здатні перехоплювати балістичні ракети. Що ж стосується російських ракет малої дальності, зенітно-ракетні системи SAMP-T, які використовують Франція й Італія, можуть розібратися з цією загрозою.

Жорстокість Путіна покликана деморалізувати українське населення. НАТО повинен збільшити свою гуманітарну допомогу негайно. Командування морських перевезень США може відправити два корабля-госпіталя в регіон, зокрема в порт Румунії. Кожне з цих суден мають 1000 лікарняних ліжок і захищені від атак міжнародною конвенцією, яку Росія теж підписала. Також ці плавучі госпіталі можуть надати медичну допомогу росіянам, які опинилися в українському полоні.

Захід і Україна розділяють поняття свободи, засноване на невід’ємних правах людей. Не можна дозволити, щоб будь-яка тиранічна сила розірвала цей зв’язок. Путін вторгся в Україну з метою стерти ідентичність її народу. Це ж саме намагався зробити Йосип Сталін за допомогою Голодомору в 1932-1933 роках, жертвами якого стали близько 10 мільйонів українців. Такі катастрофи стали визначальними для 20-го століття. Не можна дозволити, щоб вони стали визначальними і для 21-го.

Раніше видання CNN писало, що наступною ключовою битвою російсько-української війни буде битва за Слов'янськ. Оскільки місто має ключове стратегічне значення. Якщо ворог зможе взяти його під контроль, у нього з'явиться можливість оточити українську армію на Донбасі.

У свою чергу, видання New York Times писало, що битва за Донбас буде надзвичайно жорстокою. Вона буде сильно відрізнятися від боїв на околицях Києва, Харкова і Сум. Оскільки тут ворог знає місцевість краще. І його логістичні ланцюги коротші.
 

Ще на цю тему