Введення рублів рф на захопленій території заслуговує бути у позовах до міжнародних судів - НБУ

16:20 29.03.2022

Запровадження обігу рубля на тимчасово захоплених територіях - зухвале порушення рф та центробанком березня. міжнародних конвенцій.

Такі факти доречно було б врахувати під час підготовки позовів до відповідних міжнародних судів, заявили у Національному банку України, пише УНН.

Повідомляється, що Національний банк України вважає неприпустимими дії російської федерації щодо обмеження обігу готівкової та безготівкової гривні та запровадження обігу російського рубля на територіях, що тимчасово не контролюються українською владою або знаходяться під загрозою захоплення, зокрема Запорізької та Херсонської областей. Інформація про цю "ініціативу" надходить від банків, а також засобів масової інформації.

У Нацбанку переконані, що "такі дії російських загарбників неможливі без злочинної підтримки та політичної волі керівництва центрального банку російської федерації".

У зв’язку з цим Національний банк України наголошує, що відповідно до Конституції України єдиною грошовою одиницею України є гривня.

Відповідно Національний банк, згідно із заявою:

  • вважає неприйнятним сприяння військовій агресії російських загарбників, зокрема щодо будь-якого обмеження обігу грошової одиниці України – гривні;
  • вимагає від центрального банку рф негайного припинення дій щодо запровадження обігу інших платіжних засобів на тимчасово захопленій території України.


Окрім того, там наголосили, що відповідно до статті 43 Положень про закони і звичаї війни на суходолі, що є додатком до IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі від 18 жовтня 1907 року, сторонами якої серед інших є Україна та російська федерація, окупант має "вживати всіх залежних від нього заходів для того, щоб, по можливості, відновити і забезпечити громадський порядок і безпеку, дотримуючись існуючих у країні законів, за виключенням, коли це абсолютно неможливо".

З квітня 2022 року в Херсонській області країна-агресорпланує вводити в обіг рублі, повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань.

Ще на цю тему