Рада ухвалила закон про соцстатус політв’язнів: що він передбачає

21:00 26.01.2022

Верховна Рада України 26 січня 2022 року ухвалила закон «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей».

Закон визначає основи соціального і правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх сімей, пише Центр журналістських розслідувань.

Також він визначає порядок прийняття рішень з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Законом передбачено прийняття таких рішень Комісією з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, яка є спеціальним постійно діючим органом, який утворюється при центральному органі виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях та тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

Законом визначено підстави для встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Створено Єдиний реєстр осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Визначено повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях та тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, у сфері забезпечення соціального і правового захисту прав осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких осіб.

Закон передбачає щорічну державну та одноразову державну грошову допомогу особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членам сімей таких осіб.

Закріплено на законодавчому рівні медичну та реабілітаційну, у тому числі психологічну, допомогу, санаторно-курортне лікування особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Визначено гарантії відшкодування витрат на професійну правову допомогу, що надавалася таким особам для захисту їх прав і законних інтересів;

Закон передбачає, що особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення мають першочергове право на забезпечення жилими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання;
Закон передбачає реалізацію та гарантування трудових прав, прав на пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, прав на освіту, для осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

Закон визначає відновлювальні (постізоляційні, реінтеграційні) заходи, заходи з адаптації, підтримки (супроводу) осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
Закон передбачає спрощений порядок видачі документів, що посвідчують особу, та відстрочення платежів за зобов’язаннями осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Як повідомлялось, 16 грудня 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №6104 «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей». Законопроект покликаний захистити військовослужбовців, які потрапили в полон, цивільних заручників, політичних ув’язнених. Документ передбачає створення Комісії щодо встановлення факту позбавлення особистої волі внаслідок агресії проти України, яка буде постійно діючим органом при центральному органі виконавчої влади, а також визначає її повноваження.

Законопроєкт передбачає створення реєстру політв’язнів. Він потрібен для ефективної роботи комісії та реалізації прав утримуваних осіб, а також та членів їхніх сімей, на соціальний і правовий захист, адміністрування їхніх потреб.

Водночас законопроєкт передбачає низку соціальних гарантій для таких осіб. Зокрема, політв’язням або членам родин сімей під час перебування такої особи в місцях несвободи надається щорічна державна грошова допомога. Після звільнення надається одноразова грошова допомога.

Ще на цю тему