США ввели санкції проти чотирьох українців: два - депутати ОПЗЖ

09:20 21.01.2022

США ввели нові санкції проти чотирьох громадян України через їх «шкідливу зовнішню діяльність на користь Росії». 

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну США, пише ZN,UA

Йдеться про депутатів від ОПЗЖ Тараса Козака та Олега Волошина, ексдепутата-регіонала, одного з авторів «законів 16 січня» та колишнього мера Черкас Володимира Олійника, а також про колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. 

«Названі особи діють за вказівками російського ФСБ та підтримують керовані з Росії операції впливу, спрямовані проти США, їхніх союзників і партнерів. Ці четверо осіб відігравали ту чи іншу роль у російських глобальних кампаніях для дестабілізації ситуації у суверенних державах задля сприяння політичним цілям Кремля. США продовжать вживати кроків через такі дії, як ця, та у партнерстві з українським урядом, задля ідентифікації, викриття і припинення дестабілізаційних дій Росії», - йдеться у заяві. 

За що ввели санкції:

Проти Козака

  • контроль кількох каналів новин в Україні, на додачу свої ЗМІ він використовував для поширення неправдивої інформації про вибори у США у 2020 році;
  • підтримка плану ФСБ очорнити високопосадовців з найближчого оточення президента Володимира Зеленського, їх звинуватили в неефективності під час протистояння пандемії ковіду.

Проти Волошина:

  • робота з російськими акторами для підриву позицій українського уряду;
  • співпраця з росіянином Костянтином Килимником - його пов'язують з російського розвідкою.

Проти Олійника:

  • втеча з України, зараз досі переховується у Росії;
  • підтримує антизахідну політику Москви;
  • минулого роки збирав інформацію про критичну інфраструктуру в Україні, виконуючи вказівку ФСБ.

Проти Сівковича:

  • у 2021 році співпрацював з розвідкою РФ для здійснення операції, суть якої - отримати підтримку України для офіційної передачі Криму Росії в обмін на виведення військ РФ з Донбасу;
  • роком раніше, у 2020, разом з російськими спецслужбами просував кампанію дезінформації про президентські вибори у Штатах.

9 грудня США ввели санкції проти колишнього глави КСУ Олександра Тупицького, його дружини Ольги, а також заступника очільника адміністрації Януковича Андрія Портнова. Обмеження передбачають заборону на в'їзд та блокування фінансових активів в американських банках.

На початку березня США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського та його найближчих родичів за участь у корупційних злочинах. У травні 2021 року секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Україна розгляне питання санкцій проти Коломойського, як тільки отримає від американської сторони відповідні документи.
 

Теми:

Ще на цю тему