Україна закликала ООН використати свій мандат, аби уникнути найгіршого сценарію агресії РФ

10:20 20.01.2022

Генеральна Асамблея ООН має повною мірою використати свій мандат щодо дотримання миру і безпеки, щоб уникнути найгіршого сценарію в умовах розгортання російських військ біля кодонів України.

Про це йдеться в заяві української делегації, яку оголосив на неформальному зібранні Генасамблеї з нагоди доповіді голови ГА про пріоритети роботи 76-ї сесії заявив заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко, пише Укрінформ.

Він зазначив, що через місяць минає восьма річниця російської агресії проти України. «Замість того, аби відповідати на заклики міжнародної спільноти, Росія вирішила посилити військові загрози та небезпеку», – сказав він.

За цих обставин спроби Росії піднести себе як «жертву», що потребує «гарантій безпеки», видаються надзвичайно цинічними, додав Вітренко.

Категоричні вимоги Росії, за його словами, не можуть бути прийняті. Україна як незалежна європейська держава має суверенне право обирати власні заходи безпеки, підкреслив він. Відправною точкою для будь-якої дискусії щодо гарантій безпеки в євроатлантичному регіоні має бути деескалація Росією ситуації на кордонах України та її вихід з Донбасу та Криму.

Вітренко закликав голову Генасамблеї ООН Абдуллу Шахіда забезпечити, щоб ГА повною мірою використала свій мандат щодо підтримання міжнародного миру та безпеки, аби уникнути найгіршого сценарію.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО та ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ «проєктах договорів» про гарантії безпеки для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати «військовими заходами».

Це відбувається на фоні продовження концентрації російських військ на кордонах України та, зокрема, їх перекиданням на територію Білорусі під приводом проведення спільних «навчань».

Теми:

Ще на цю тему