Право Росії на безпеку не скасовує такі ж права інших держав – Україна в ОБСЄ

09:20 14.01.2022

Україна підтримує ініціативу чинного голови ОБСЄ, глави МЗС Польщі Збігнєва Рау щодо активізації в рамках Організації нового обговорення європейської безпеки, яке, втім, має бути «на основі фундаментальних принципів ОБСЄ, а не шляхом їх перегляду».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

«Ми вітаємо особисту рішучість міністра Рау підтримувати та сприяти обговоренню шляхів подальшої розробки концепції неподільності безпеки. Ми переконані, що цей процес має відбуватися у повній відповідності та на основі фундаментальних принципів ОБСЄ, а не шляхом їх перегляду», - заявив Цимбалюк.

На цьому тлі він вказав на те, Гельсінський декалог «містить усі необхідні гарантії для процвітаючої та мирної Європи». «Ми також переконані, що якщо процес буде зосереджений на прозорості військової діяльності та заходах зміцнення довіри, то це найкращим чином відповідало б досвіду ОБСЄ і могло б внести суттєвий вклад у покращення існуючої ситуації. За столом також слід обговорювати загрози безпеці невійськового характеру, включаючи зростаючу кількість кібератак», - заявив Цимбалюк.

Він наголосив, що припинення російської збройної агресії та окупації Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей, як і інших місць у Європі, «буде найкращою гарантією безпеки в Європі». «Росія має вивести свої війська з території України та припинити втручатися у наші внутрішні справи», - підкреслив український посол.

У своєму виступі Цимбалюк вказав на те, що Російська Федерація «активізувала свої зусилля, щоб поставити під сумнів фундаментальні принципи ОБСЄ, включаючи недоторканність кордонів і суверенне право кожної держави-учасниці вільно обирати своє майбутнє та заходи безпеки». Він нагадав російській стороні про її зобов’язання, взяті на себе у Стамбульській Хартії європейської безпеки, що «кожна держава-учасниця має рівне право на безпеку і вільна обирати або змінювати свої механізми безпеки, включаючи договори про альянси».

«Росія не може стверджувати, що її право на безпеку скасовує такі ж самі права інших держав-учасниць. Той факт, що Росія оточила себе поясом конфліктів, сам по собі є відповіддю на те, що є ключовою проблемою, яку необхідно вирішувати з точки зору забезпечення всеохоплюючої безпеки», - заявив Цимбалюк.

Як передав Укрінформ, чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні заявив, що Польське головування в ОБСЄ готове презентувати ініціативи, які спрямовані на досягнення взаєморозуміння та зменшення напруження у регіоні.

Постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що Сполучені Штати підтримують ініціативу польського головування в ОБСЄ щодо використання ОБСЄ як місця для активізації обговорення питання європейської безпеки.

Теми:

Ще на цю тему