Росія перекидає «Гради», «Урагани», танки та солдатів з Далекого Сходу на захід – CIT\ відео

17:00 12.01.2022

Розслідувальна група Conflict Intelligence Team (CIT) повідомляє, що ешелони з технікою Східного військового округу Росії їдуть на Захід – імовірно, до кордонів України. Серед них танки 5-ї окремої танкової бригади з Бурятії, які брали участь у боях за Дебальцеве.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CIT.

«Останнього тижня ми та інші дослідники помітили в соціальних мережах безліч відео, де військова техніка зафіксована на автошляхах, у процесі навантаження на залізничні платформи та на ешелонах, що рухаються на захід», – йдеться у повідомленні.

 

Розслідувачам CIT вдалося виявити близько 30 таких відео, причому останні кілька днів їхня кількість істотно зросла. Їх знято у Східному Сибіру та на Далекому Сході – від Бурятії до Приморського краю РФ. Автори та коментатори кажуть, що бачили по кілька подібних поїздів за тиждень або навіть більше одного поїзда на день.

Склад техніки, що перевозиться, різноманітний – на платформах можна помітити вантажівки, автозаправники, танки, бойові машини піхоти, реактивні системи залпового вогню «Град» та «Ураган». Крім того, на відео з Новосибірська імовірно виявлено ЗРК «Тор» або ЗСУ «Шилка». Разом із технікою в пасажирських та товарних вагонах їде і особовий склад, проте точну його чисельність установити складно.

За непрямими даними фахівці CIT установили низку пунктів відправлення: Улан-Уде (Бурятія), Борзя (Забайкальський Край), Білогірськ (Амурська область) та Уссурійськ (Приморський край). Географія пунктів відправлення дозволяє припустити, що техніка належить до з'єднань всіх чотирьох армій (5-ї, 29-ї, 35-ї та 36-ї) Східного військового округу (СВО) Росії. один з ешелонів вирушив зі станції Дивізіонна в Улан-Уде, неподалік якої дислокується 5-а окрема танкова бригада, відома участю в боях за Дебальцеве 2015 року.

Широке залучення сил і те, що деякі ешелони вже помічено поза СВО, у Новосибірську і Кемерово, не дозволяє пояснити перекидання місцевими навчаннями. «З огляду на те, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв нещодавно оголосив про виведення сил ОДКБ з країни, видається найбільш імовірним, що техніка приєднається до сил, зосереджених у (тимчасово окупованому – ред.) Криму та в регіонах, що межують з Україною», – роблять висновок у CIT.

Нагадаємо, за даними української та західної розвідок, на кордоні з Україною зараз сконцентровано близько 100 тисяч російських військових, що може свідчити про наміри військового вторгнення.

Теми:

Ще на цю тему