Кулеба про женевські переговори: Росія не отримає юридичних гарантій нерозширення НАТО

19:20 11.01.2022

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував переговори 10 січня в Женеві щодо «гарантій безпеки» між Росією і США.

Коментар міністр надав виданню «РБК-Україна», пише «Європейська правда».

За його словами, докладні висновки ще рано робити, оскільки ще будуть переговори в рамках засідань Ради Росія-НАТО та Постійної ради ОБСЄ.

«У той самий час загальна картина вже вимальовується. Російська Федерація ініціювала переговори про так звані «гарантії безпеки», щоб максимально підвищити ставки, висуваючи заздалегідь неприйнятні вимоги», - зазначив Кулеба.

Він підкреслив, що цинізм ситуації в тому, що Росія хоче гарантії безпеки в той час, коли її армія «брязкає зброєю» біля українського кордону, тримає в заручниках Крим і воює на Донбасі. 

Крім того, російські спецслужби підривають безпеку на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою, а поставки газу перетворюються на інструмент зовнішньої політики

«Росія не має права голосу з питання членства України в НАТО. Це «червона» лінія, яку не перетне ані Україна, ані наші партнери. Колективний Захід не піде на надання Росії «юридичних гарантій» про нерозширення Альянсу на схід, оскільки це стало б його стратегічною поразкою», - додав Кулеба.

Він також зазначив, що Росії в Женеві послали сигнал про те, що не буде ніяких домовленостей по Україні без України.

«Україна займає принципову позицію: скільки б разів не ходили по колу російські дипломати, лінія старту для обговорення гарантій безпеки на євроатлантичному просторі повинна починатися з деескалації Росією безпекової ситуації поблизу українського кордону і виходу Росії з Донбасу і Криму. Радий бачити, що наша наполеглива робота дає результат: серед партнерів зростає розуміння, що безпека євроатлантичного простору неможлива, поки Україна в небезпеці», - сказав міністр.

Нагадаємо, 10 січня у Женеві розпочалась серія переговорів щодо безпекових ультиматумів Кремля.

На переговорах з делегацією США Росія висунула принципові умови, без яких вважає прогрес в інших питаннях малоймовірним. Усі вони стосуються так званих «гарантій безпеки» та діяльності Альянсу на території країн-членів, які приєдналися до НАТО після 1997 року.

Шерман після переговорів заявила, що Сполучені Штати відкидають безпекові пропозиції Росії, включаючи вимоги не приймати Україну до НАТО.
 

Ще на цю тему