Литва, Латвія та Естонія готові надати допомогу Україні – міністри оборони

08:40 22.12.2021

Міністри оборони Литви, Латвії та Естонії висловили солідарність з Україною та готовність надати допомогу.

«Допомога найрізноманітніша - і військова, і невоєнна. Але що допомога буде надана, факт», - сказав литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас журналістам після зустрічі, що відбулася у вівторок у Каунасі, пише ZN,UA.

Він обговорив з міністрами оборони Латвії та Естонії Артісом Пабріксом та Калле Лаанетом питання регіональної безпеки та співробітництва у форматах Євросоюзу та НАТО.

Міністри також підписали угоду про дорожню карту співпраці Балтійських країн у 2022 році.

Глава Міноборони Литви повідомив, що Україні можуть надати військово-польовий шпиталь, а також уже надається допомога тепловізорами.

Міністри оборони країн Балтії говорили про дії Росії, що дестабілізують ситуацію з безпекою як у регіоні, і у всій Європі.

«Ми дійшли єдиної думки, що останні дії Росії, особливо концентрація збройних сил поблизу українського кордону - це грізна спроба націлитись на суверенітет України, яка добивається членства в НАТО», - сказав Анушаускас.

Естонський міністр сказав, що Росія навіть не намагається зняти гостроту ситуації, а продовжує стягувати війська та пред'явила абсурдні вимоги. Ці вимоги, продовжив Лаанет, показують, що «мета Кремля залишаються тою ж - змінити архітектуру безпеки, що склалася після холодної війни, і відновити свої зони впливу».

Він додав, що підтримка України в такій ситуації залишається пріоритетом і міністерство оборони Естонії шукає можливості надати додаткову оборонну допомогу цій країні.

Латвійський міністр Пабрікс сказав, що Україна зараз захищає інтереси Європи, вимагаючи права самої обирати свою долю.
 

Ще на цю тему