Україна розглядає варіант проходу військових катерів ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку- Неїжпапа

18:40 20.12.2021

З 2022 року Україна почне отримувати швидкісні бойові катери Mark VI, частину з яких планується доправити в Бердянськ. Тож Україна не виключає прохід наших катерів до цього порту через Керченську протоку.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю УНІАН повідомив командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

«Це катери, скажімо так, прибережної зони. За рахунок невеликого розміру вони будуть дуже корисними в Азовському морі. Дунай, лимани – теж місце роботи цих катерів. Вони швидкі, маневрені, непомітні, багатофункціональні. Цей катер — універсальна невеличка платформа, яка може дуже швидко доставити якийсь невеличкий резерв в ту або іншу точку. Він чудово підходить для спеціальних операцій. Для прикладу - доставка морської піхоти. На ньому можуть бути встановлені невеличкі протибійні комплекси. Він як паличка-виручалочка для підтримання сприятливого оперативного режиму та забезпечення дії основних справ флоту. Ці катери й платформи саме для цього будуть використовуватися», - розповів Неїжпапа, додавши, що очікує отримання 12 таких катерів.

Командувач відзначив, що технічно можна доправити катери до Азовського моря, зокрема до Бердянська, двома шляхами: «Є два шляхи, і вони залишаються – через Керченську протоку і суходолом (так на Азов доставляли наші малі броньовані катери)».

Відповідаючи на запитання, чи можуть піти катери через Керченську протоку, Неїжпапа зазначив: «Думаю, що будемо розглядати цей варіант. Ми повинні залишати за собою право проходу наших кораблів через Керченську протоку. Подивимося».
 

Ще на цю тему