Макрон: Європа та США мають бути на стороні України, щоб забезпечити її безпеку

14:00 10.12.2021

Президент Франції Еммануель Макрон наголосив на важливості Нормандського формату та французько-німецькій медіації у ньому.

Президент Франції заявив, що Європа та Сполучені Штати мають бути на стороні України, щоб забезпечити її безпеку, пише ZN.UA.

«Наша мета, я вважаю, всіх європейців, а також наших американських партнерів – це насамперед бути на боці України, щоб забезпечити її безпеку, а також забезпечити мирну ситуацію в регіоні».

Макрон також висловив подяку Байдену за те, що той координував свої позиції з європейськими партнерами перед розмовою з Путіним, так і після неї. За словами французького лідера, у політичному сенсі це дуже гарна ініціатива.

Проте при цьому зазначив: «Чи зможуть європейці самостійно це змінити? Ні. Це залежить від доброї волі інших сторін».

За словами Макрона, необхідно знову взаємодіяти та знову залучати до переговорів у Нормандському форматі і Путіна, і Зеленського, щоб перезавантажити цей формат і політичний процес.

Щодо Росії Макрон особливо наголосив на важливості її залучення до такого діалогу, який допоміг би зняти напруженість навколо України, забезпечити стабілізацію та мир у регіоні: «Найнеобхіднішим діалогом з Росією можна вибудувати нове рішення та процес, які зберігатимуть український суверенітет та мирне врегулювання, досягнення світу у всьому регіоні, стабільності всього нашого континенту.

При цьому він зазначив, що розмова з Путіним Байден показав: він також вважає, що такий діалог із президентом Росії потрібний.

Тому що, за словами Макрона, «завдяки цьому діалогу ми можемо фіксувати наші домовленості та розбіжності, а також прокладати подальший шлях таким чином, щоб уникнути ескалації».

Президент Франції Еммануель Макрон найближчими днями планує провести телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським та президентом РФ Володимиром Путіним.
 

Ще на цю тему