Україна просить у США військову техніку, призначену для Афганістану, та гвардійців – FP

13:20 07.12.2021

Україна зацікавлена в американському військовому обладнанні, призначеному для Афганістану, в тому числі вертольотах Мі-17 і боєприпасах.

Про це посилаючись на власні джерела повідомляє Foreign Policy, пише УНН.

Так, за даними FP, Міністр оборони України Олексій Резніков під час зустрічі з главою Пентагону Ллойдом Остіном в США звернувся з проханням: йому потрібні були системи озброєння, в тому числі багато з тих, які Сполучені Штати ніколи раніше не надавали Україні.

Зазначається, що список, який Резніков вперше надав Остіну в середині листопада, включає підтримку повітряної і морської оборони і радіоелектронної боротьби – потенційний щит проти бомбардувань і електромагнітних атак, які, ймовірно, будуть супроводжувати будь-який марш-кидок по Україні російських механізованих військ.

Цитата

«Київ також хоче отримати частину американського військового обладнання, призначеного для Афганістану до падіння Кабула, включаючи радянські вертольоти Мі-17, які належать США та проходять технічне обслуговування в Україні, і боєприпаси, які спочатку планувалося направити в афганську армію», – повідомляє FP з посиланням на українське джерело в сфері оборони.

Деталі

За даними видання, не дивлячись на те що наміри Путіна залишаються неясними, Вашингтон обмірковує прохання Києва про посилення військової підтримки і безліч інших варіантів заходів, включаючи економічні санкції. За словами американських чиновників, знайомих з цим питанням, в останні тижні в європейські столиці були відправлені офіційні особи Держдепартаменту і казначейства США, щоб закласти основу для узгоджених санкцій. Крім того, після візиту Рєзнікова, до Києва були відправлені представники Міністерства оборони США для оцінки потреб країни в протиповітряній обороні, повідомив FP представник Міністерства оборони України.

Пентагон відмовився надати детальну інформацію про запит України на додаткову військову допомогу.

У той же час, за даними видання, адміністрація Байдена розглядає ряд кроків, щоб зміцнити українські збройні сили проти можливого російського нападу, проте більшість з них не відповідала б списку побажань Рєзнікова.

Так, повідомляється, що Держдеп і Пентагон ведуть переговори з Конгресом про надання Україні більшої кількості протитанкової зброї, такої як ракети Javelin, в рамках надзвичайного юридичного дозволу, який обмежується 100 мільйонами доларів на рік. Сполучені Штати також розглядають можливість збільшення своєї присутності в країні до 44 військовослужбовців, хоча додаткові сили будуть виконувати тільки небойові функції, консультуючи українські війська і надаючи їм допомогу.

«Україна також попросила Сполучені Штати направити національних гвардійців, які обмежили навчання українських військ районами на крайньому заході України, в інші частини країни», –повідомляє Foreign Policy.

Проте, повідомляється що на адміністрацію Байдена тиснуть республіканці, щоб США зробили більше для України. Помічник сенатора-республіканця сказав, що на додаток до протитанкових систем деякі члени Конгресу заохочують адміністрацію надати Україні контрбатарейні, контрартилерійські і контрмінометні радари, а також боєприпаси для стрілецької зброї, гранатометів, Javelin і мінометів.

Контекст

Ряд американських видань, зокрема, газета The Washington Post і Associated Press опублікували інформацію про те, що російські війська на початку наступного року планують наступ на Україну. Розвідка США зафіксувала скупчення військових у чотирьох місцях. Всього країна-агресор планує напад за участю 175 тисяч військовослужбовців.

Крім того, німецьке видання Bild повідомило, що вторгнення російських військ на територію України планується в три етапи. Росія може почати захоплення українських територій з півдня. Однак президент Росії Володимир Путін відклав цей план в «скриню», і не вирішив, чи буде він реалізований.

За даними FT, після надання розвідданих США, в НАТО переконалися у реальності російської загрози для України.
 

Ще на цю тему