Міноборони до кінця року може укласти контракт на закупку ракетного комплексу для нового корвету

13:20 06.12.2021

Контракт на закупівлю ракет від MBDA може бути підписаний вже до кінця 2021 року. 

Проте поки невідомо, про які саме версії ракет йде мова: про серійні VL MICA чи про найновішу розробку - нове покоління VL MICA NG.

Як стало відомо агенції Defense Express, минулого тижня у Києві пройшов черговий етап переговорів між представниками Міністерства оборони України та компанії MBDA, яка є розробником та виробником ракет VL MICA. Комплекс протиповітряної оборони від європейської компанії MBDA з ракетами MICA обрано для встановлення на корвети класу Ada, які Україна замовила у Туреччини для оснащення Військово-морських сил України.

«Виробник зенітного ракетного комплексу підтвердив готовність його постачання в Україну. Це сучасний універсальний комплекс, який постійно розвивається та адаптований до застосування з кораблів класу корвет», - раніше стверджували у Міноборони.

Тепер вже йдеться про підготовку до укладання контракту з MBDA, який має деталізувати усі фінансові та технічні деталі такої оборудки, а також скоординувати часові параметри поставки в Україну усіх компонентів комплексу, відповідно до графіку робіт з будівництва першого та інших корветів для ВМС та їхньої комплектації.

Встановлення ЗРК та налагодження його роботи буде відбуватись на території України, куди Туреччина має поставити «пусті» корпуси корветів. Разом з тим, у Туреччині будуть виконані усі технічні роботи, аби інтеграція у корпус пускових та інших складових комплексу та його налагодження зайняло якомога менше часу.

Зазначимо, що ЗРК VL MICA від MBDA був спеціально розроблений для кораблів невеликого тоннажу, таких як корвети та фрегати ближньої морської зони. Нині такими ЗРК з системами вертикального пуску VL MICA оснащені близько 40 кораблів ВМС Франції та інших країн. Цей ЗРК, зокрема, встановлюється на фрегати проекту Gowind від французької Naval Group, нідерландський SIGMA 10514, Khareef від BAE Systems та інші.

Основа комплексу - ракета VL MICA, що може комплектуватись двома різними ГСН: інфрачервоною та активною радіолокаційною. Можливості корабельної версії VL MICA дозволяють знищувати цілі на дальності до 20 км, по висоті - до 9 км. Швидкості та маневреності ракети достатньо для знищення цілей, які рухаються зі швидкістю до 3 Мах, що дозволяє перехоплювати також і надзвукові ракети. Також комплекс призначений для перехоплення крилатих ракет, які летять у лічених метрах над водою.

Разом з тим, з 2018 року MBDA розпочала роботу над оновленою версію ракети до цього ЗРК, яка отримала індекс NG - «нове покоління». Програма NG була зосереджена на масштабному редизайні ракет сімейства MICA із збереженням тієї ж аеродинаміки та поверхонь керування.

Але за рахунок встановлення нового двоімпульсного двигуна максимальна дальність перехоплення цілей у MICA NG збільшена удвічі - до 40 км.

При цьому нова ракета має той самий діаметр (160 мм), ту ж довжину у 3,1 метра і ту ж вагу (112 кг), що і попередні версії. Це дозволяє звести до мінімуму обсяг адаптації, необхідної для роботи нової системи з існуючими платформами і пусковими установками, і підтримує концепцію, яка характерна для ракет MICA: можливості двох різних ГСН, інфрачервоного та радіочастотного, і двох режимів запуску: з направляючих - у повітряній версії, та з вертикальних пускових установок - для наземних та морських ЗРК.

З огляду на те, що розміри MICA NG залишилися незмінними, це дозволяє інтегрувати ракету в існуючі пускові установки VL MICA. Для використання нової ракети треба хіба що оновити програмне забезпечення комплексів.

Разом з тим, у серійне виробництво ракети VL MICA NG підуть у 2026 році, це на два роки пізніше, аніж Україна планує отримати свій перший і готовий до випробувань новий корвет з протикорабельним, протиповітряним та артилерійським озброєнням.

Тож ймовірно, що на перший корвет для ВМС України MBDA поставить ЗРК з ракетами VL MICA, з можливістю подальших поставок ракет вже нового покоління. Так само, до речі, діє і Єгипет, який цього року став першим замовником ракет VL MICA NG для своїх корветів.

Висока ймовірність, що ракетний контракт між Міноборони України та MBDA буде підписано вже до кінця 2021 року, з огляду на наявність невикористаних коштів за ДОЗ-2021. Сума контракту невідома, але, за попередньою інформацією, вона буде в межах 30-40 млн евро. Цікаво, що майже стільки просило у Міноборони України ДержККБ «Луч» на створення власного ЗРК.

А на виставці «Зброя та безпека-2021» ДержККБ «Луч» вперше продемонструвало повнорозмірний макет уніфікованої зенітної ракети «Корал» вперше був продемонстрований макет ракети «Корал» для ЗРК, який мав встановлюватись на корвет української розробки.

Було заявлено, що «Корал» може комплектуватисть двома типами ГСН (тепловізійною та активною радіолокаційною).

Також на виставці була продемонстрована і активна радіолокаційна головка самонаведення («земля-повітря» та «повітря-повітря») «Онікс» для ракети «Корал», розроблена приватною компанією «Радіонікс».

Проте військові орієнтові на отримання вже готового закордонного рішення - з огляду на темпи будівництва корветів у Туреччині та визначений та узгоджений перелік озброєння.

Повністю корпус першого корвета Ada для України має бути збудований у Туреччині до квітня 2022 року. До України цей корпус з певними агрегатами має бути відправлений до кінця 2022 року, добудова на наших потужностях має завершитись до 2024 року.

Головним завданням корветів типу Ada в складі ВМС України, як раніше стверджував командувач ВМСУ контр-адмірал Неїжпапа, буде забезпечення протиповітряної оборони корабельних тактичних груп. «Ми сподіваємось, що у 2024 році ВМС ЗС України матимуть першу тактичну групу у складі декількох ракетних катерів, які плануємо будувати разом із нашими партнерами з Великої Британії, та корвета», - наголошував Командувач ВМСУ.
 

Ще на цю тему