Посол України закликає майбутнього канцлера ФРН виставити Путіну «каталог» санкцій

21:00 03.12.2021

Посол України в ФРН Андрій Мельник звернув увагу майбутнього канцлера Німеччини Олафа Шольца на гостру небезпеку для України з боку Росії та закликав не допустити найгіршого сценарію, виставивши Путіну «каталог» санкцій, які буде запроваджено у цьому разі.

Своє відкрите звернення Мельник зробив через впливове німецьке видання Bild, передає Укрінформ.

Ризик нового військового нападу Росії на Україну ніколи не був таким, як останніми тижнями, - заявив Мельник. За його словами, «йдеться про суцільне виживання України як незалежної держави, адже Путін... прагне знищити українську державність».

Український посол побоюється, що масована атака Росії зі сходу, а також з півдня, з тимчасово окупованого Криму та з півночі може бути неминучою. Про це свідчить не лише концентрація військ уздовж українського державного кордону та на тимчасово окупованому Донбасі, але й новий вимір розпалювання війни з боку Кремля.

Щоб вчасно запобігти цьому загрозливому «смертельному втручанню та наступній гуманітарній катастрофі», потрібно більше, ніж просто «слова попередження з Берліна Путіну», підкреслює дипломат.

Україна закликала нового федерального канцлера ФРН Олафа Шольца особисто, негайно після обрання його главою уряду зробити однозначне попередження Росії і чітко заявити про всі серйозні наслідки ймовірного нападу на Україну.

На думку українського уряду, потрібен «каталог жорстких каральних заходів і санкцій з боку коаліції «Світлофор» (за барвами партійних кольорів – ред). Цей каталог варто було пред’явити Путіну не пізніше 8 грудня, відразу після обрання Шольца канцлером, заявляє посол.

Мельник перелічив доцільні заходи: повний остракізм Росії з боку всіх міжнародних організацій; повне ембарго на весь стратегічний експорт газу, сирої нафти та вугілля, а також іншої сировини; повна заборона німецьких інвестицій у Росію; заморожування російських державних активів за кордоном, включаючи банківські рахунки; вимкнення міжнародної платіжної системи (SWIFT).

«Тільки ця явна загроза-попередження з боку нової федеральної влади може зупинити Путіна і вчасно запобігти новій війні посеред Європи», – переконаний Мельник.

Як повідомлялось, напруженість між Росією та Заходом через російську окупаційну політику в Україні останнім часом значно посилилася. Враховуючи масове нарощування російських військ на кордоні з Україною, є побоювання, що Москва може завдати військового удару по сусідній державі.

Теми:

Ще на цю тему