Кулеба: Ті, хто проти допомоги Україні зброєю, посилюють Росію

08:16 29.11.2021

Держави, які допомагають посилювати обороноздатність України, не провокують конфлікт, а роблять внесок у зміцнення миру та стабільності.

Таку думку в інтерв’ю німецькій газеті Zeit висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає Укрінформ.

«Я категорично відкидаю хибну логіку, нібито надання Україні зброї провокує розпалювання конфлікту. Росія хоче, щоб Україна була слабкою, тому ті, хто заперечують військове та оборонне співробітництво з нашою державою, посилюють позицію Росії», – заявив міністр.

Він нагадав, що Німеччина від самого початку відмовилась допомогти Україні зброєю, А також висловив жаль, що «окремі країни тяжіють до російського наративу – нібито не можна озброювати Україну, адже це, мовляв, може надати нам сміливості та заохотити нас на якісь військові заходи». Кулеба назвав такі заяви цілковитою нісенітницею, наголосивши: «Ми ні на кого не нападали і ми не маємо жодного наміру вирішувати проблему Донбасу військовим шляхом».

Глава МЗС зауважив, що Київ перебуває в дуже активному діалозі з міжнародними партнерами, зокрема європейськими, які продають нашій державі військове обладнання та зброю, співпрацюють у військово-технічній сфері задля посилення здатності України до самооборони. Водночас він не став уточнювати, про які саме країни йдеться.

На переконання Кулеби, військова підтримка, чіткі політичні меседжі та економічні санкції - таким є «пакет стримування». І від цього залежить, чи переросте нинішня напруженість на кордоні в реальні воєнні дії. Головним фактором є стійкість України.

Окрім того, Кулеба зауважив, що Мінські домовленості та Нормандський формат «перебувають у стані коми, але все ще живі, і нам слід намагатись повернути їх до свідомості». Єдиний шлях – продовжувати намагатись, не зважаючи на те, скільки це займе часу, лишити свої розчарування та фрустрацію позаду та не сходити з треку. «Існує лише одна альтернатива дипломатії: війна. А Україна не прагне війни. Тож ми будемо й далі намагатись, адже ми прагнемо миру, стабільності та безпеки для України та всієї Європи», – підкреслив міністр.

Теми:

Ще на цю тему