В Україні протестували перспективні засоби радіоелектронної боротьби / Фото

11:00 26.11.2021

Розрахунки зенітних ракетних комплексів ЗС України вчаться воювати в умовах, коли повітряні цілі прикриті «захисною парасолькою» систем радіоелектронної боротьби.

Нові зразки системи «Омуту» були застосовні проти низки зенітних ракетних комплексів, що стоять на озброєнні армії України. Фото з сайту defence-ua

Така можливість була реалізована завдяки спільній ініціативі керівництва Повітряних Сил України, зенітних ракетних військ та компанії «Радіонікс», яка є вітчизняним розробником та виробником комплексів радіоелектронного захисту (РЕЗ) для авіаційної техніки під назвою «Омут» у різних версіях, пише defence-ua.

Контейнерна система РЕЗ»Омут», що розроблена для встановлення на бойові літаки, на виставці «Зброя та безпека». Фото з сайту defence-ua

Найновіші зразки системи «Омуту» були застосовні проти низки зенітних ракетних комплексів, що стоять на озброєнні армії України. Зокрема, це ЗРК С-125, «Бук» і С-300.

«Ми прагнули забезпечити взаємну роботу таким чином, щоб дія «Омутів» відповідала відпрацюванню завдань зі знищення повітряних цілей в умовах застосування противником систем РЕБ. Це рішення виявилося взаємовигідним.

Розрахунки ЗРК отримали уявлення, як впливають системи РЕБ на різні режими роботи комплексів, а також відпрацювали надзвичайно актуальну практику роботи в складних умовах. Досвід буде враховано, а самі навчання розрахунків ЗРК в умовах дій РЕБ мають бути регулярними. Без цього далі просто не можна.

Ми, у свою чергу, також змогли отримати необхідні дані, які є важливими для подальшого розвитку наших систем радіоелектронного захисту та боротьби», - повідомили Defense Express у компанії «Радіонікс» (входить до об'єднання «Ліга оборонних підприємств»).

Контейнерний «Омут», що розроблений для встановлення на бойові літаки, включає як систему радіоелектронної розвідки, так і комплекс радіоелектронного придушення. У сучасному варіанті виконання комплекси РЕЗ «Омут» ставлять імітаційні перешкоди РЛС зенітним ракетних комплексам, а також радіолокаційним головкам самонаведення ракет, що знаходяться в діапазоні його робочих частот «Омуту».

Як приклад, спільний захід військових та розробників продемонстрував, що «Омут» суттєво ускладнює розрахункам ЗРК виконання бойової задачі. Наприклад, ці системи РЕЗ/РЕБ перешкоджають захопленню реальних цілей. Залежно від режимів роботи, «Омут» може створити для РЛС бойового режиму ЗРК як окрему хибну ціль з певними характеристиками, так і низку хибних цілей. Тим самим перешкоджаючи виявленню реальних цілей. А при захопленні розрахунком ЗРК імітованої цілі, системи РЕЗ/РЕБ видають характеристики, що по дальності і кутовим координатам не відрізняються від реальних цілей.

У перших версіях основний канал роботи системи «Омут» покривав діапазон 8-12 ГГц. Але зараз, у зв'язку із сучасними реаліями, діапазон впливу «Омутів» суттєво розширений - задля забезпечення протидії таким ЗРК як «Бук-М1» та «Бук-М2». Опційно діапазон систем РЕЗ/РЕБ може бути розширений до 0,8-18,0 ГГц, і фактично «покрити» смуги роботи усіх основних зразків сучасних ЗРК різних виробників.

Втім, окрім підготовки розрахунків ЗРК ЗС України до дій в умовах радіоелектронного придушення, ще більша актуальність полягає у оснащенні саме бойових літаків Повітряних Сил вітчизняними системами РЕЗ/РЕБ.
 

Ще на цю тему