Україна має посилювати військову присутність в акваторії Генічеського району, який межує з окупованим Кримом

09:20 26.11.2021

Україна має посилювати військову присутність в колишньому порту Генічеська, який знаходиться зовсім поряд з окупованим Кримом. 

В місті потрібно розмістити підрозділи ВМСУ для захисту морської зони в акваторії Херсонщини на Азові, яку нахабно намагаються взяти під контроль російські окупанти.

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як повернути Генічеську статус порту».

У необхідності посилення військової присутності, зокрема й у Генічеську, переконаний колишній командир розвідувального корабля ВМСУ «Славутич», заступник голови громадської організації «Переселенець-SOS» Олексій Кисельов.

«Необхідно створення чи поновлення Військово-Морських Сил України. Якщо деякі сили та засоби існують в морській охороні прикордонних військ України, то Військово-Морські Сили нічого не роблять для того, щоб наростити свою складову тут в Азовському морі», – сказав активіст в інтерв’ю ЦЖР.

Він звернув увагу, що Росія посилює економічну діяльність на шельфі біля окупованого Криму не лише у Чорному, а й в Азовському морі. Зокрема, росіяни продовжують шукати газ, шукають прісну воду. Усі ці заходи фінансуються з держбюжету РФ.

«На наш глибокий жаль і у масштабі Генічеського району, і України в цілому, у нас навіть не порушується це питання … Ми 7 років навіть не можемо поговорити на цю тему та отримати концепцію того, що ми робимо? Ми бачили, що бонові загородження, як на базі Севастополя, вони зробили з Азовським морем. Збудували міст, тільки що ланцюжок не натягнули. Ми про це говорили у 2015 році: якщо ми дозволимо побудувати міст, ми отримаємо велику бухту Севастопольську з Азовського моря. Всі вдавали, що ми якісь лунатики, прилетіли тут із Криму, нічого не розуміємо, що він каже. Тому потрібні ініціативи, я думаю, знизу. Згори нічого не вийде», – наголосив Кисельов.

На його думку, посилення військової присутності також сприятиме розвитку Генічеського портопункту, що зараз перебуває у занепаді. Наразі на частині його території базується підрозділ Морської охорони Держприкордонслужби України.

«Для посилення військової присутності України в акваторії у стратегічно важливому для держави Генічеському районі, що межує з окупованими територіями, необхідний цілий комплекс дій різних міністерств та відомств. Від планування і проведення днопоглиблювальних робіт в протоці Тонка – до посилення захисту акваторії Генічеського портопункту, виключної економічної зони України та забезпечення свободи судноплавства у Азовському морі», – йдеться у публікації.
 

Ще на цю тему