Резніков - про скупчення військ РФ: Україна та міжнародні партнери єдині в оцінках

13:20 23.11.2021

Україна та міжнародні партнери єдині в оцінках ситуації щодо скупчення російських військ на кордоні нашої держави, хоча й по різному сприймають загрози.

Про це в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV заявив міністр оборони Олексій Резніков, повідомляє Укрінформ.

«Можу вас запевнити, що і в оцінках наших, і в фактажі, які дає їхня розвідка (іноземних партнерів – ред.), і в порівнянні з нашою розвідкою, ми абсолютно співпадаємо. Можливо трошки оцінка у нас різна. Я поясню в чому. Ми спокійніше сприймаємо загрозу і ризики, тому що ми до цього вже звикли - восьмий рік поспіль триває українсько-російська війна, тому всі факти про збільшення кількості техніки вздовж наших кордонів не є для нас новиною. Це відбувалося на кожних навчаннях, тренуваннях, які проводили наші недружні сусіди», - розповів Резніков.

На його думку, позитивним моментом є те, що нарешті західний світ звернув увагу на ситуацію на кордоні України.

«Це посилює позицію України, бо тільки разом, тільки в єдності та в синергії з нашими партнерами ми зможемо не допустити прямої агресії з боку Російської Федерації. Тобто готовність у них є (у РФ до наступу – ред.), але я залишаю позитивну надію, що прийняття рішення в Кремлі на це вторгнення не відбулося», - наголосив міністр.

За його словами, нинішня активність з боку РФ спрямована на дестабілізацію всередині України, всередині країн НАТО та ЄС.

Відповідаючи на запитання щодо готовності міжнародних партнерів до рішучих кроків у разі прямої агресії РФ проти України, Резніков зазначив: «Мене запевнили в безумовній підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах визнаних міжнародною спільнотою кордонів. І мене запевнили, що відбуваються дуже серйозні консультації між іншими партнерами країн Альянсу і країн Європейського Союзу про готовність до дуже рішучих кроків, причому на випередження. Це буде стосуватись і політичних, і економічних кроків, і в тому числі певної допомоги Україні».

Резніков додав, що під час візиту до США мав можливість поспілкуватися з представниками Держдепартаменту, Конгресу, американського радбезу. І скрізь українську сторону запевнили, що пряме втручання буде дуже дорого коштувати Росії.

Як повідомляв Укрінформ, 18 листопада делегація Міністерства оборони на чолі з Олексієм Резніковим прибула з робочим візитом до США. Резніков провів зустрічі в Конгресі, переговори з міністром оборони в Пентагоні, а також з високопоставленими представниками Держдепартаменту та іншими посадовцями.

В рамках візиту Україна сформувала заявку на отримання конкретної допомоги від Сполучених Штатів у сфері безпеки й оборони.

Ще на цю тему