НАТО пильно стежить за ситуацією біля українського кордону - Столтенберг попередив Росію

15:41 15.11.2021

Будь-які подальші провокації чи агресивні дії з боку Росії на кордоні з Україною викликатимуть серйозне занепокоєння НАТО.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, передає кореспондент УНН.

«Ми щойно обговорили безпекову ситуацію з Україною та навколо України – питання, які стосуються України. Останніми тижнями ми спостерігали велике та незвичайне скупчення російських військ поблизу кордонів з Україною подібно до нарощування сил Росією у Криму та Чорноморському регіоні на початку цього року», – сказав Столтенберг.

«НАТО залишається пильним, ми дуже уважно спостерігаємо за ситуацією і ми продовжуємо консультуватись із союзниками та такими партнерами як Україна та ЄС. Будь-які подальші провокації чи агресивні дії з боку Росії викличуть серйозне занепокоєння. Ми закликаємо Росію бути відкритою та прозорою щодо своєї військової діяльності», – додав він.

Зі слів Генсека, Альянс ніколи не визнає незаконної анексії тимчасово окупованого Криму. Він також закликав Росію припинити підтримку бойовиків на Донбасі.

«Усі члени НАТО єдині у засуджені поведінки Росії», – додав він.

З початку листопада про стягування російських військових до кордону з Україною повідомила The Washington Post.

Американські і європейські чиновники заявили виданню, що бачать «незвичайні переміщення техніки і військових на західному фланзі Росії» і почали фіксувати це після завершення російсько-білоруських навчань «Захід-2021», які відбулися з 10 по 15 вересня. У матеріалі наголошується, що пересування військ відбувається на фоні того, що Росія зайняла більш жорстку позицію щодо України, а конфлікт на Донбасі «увійшов в нову стадію».

Згодом видання Politico опублікувало супутникові знімки, які підтверджують повідомлення про те, що Росія знову концентрує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Новина викликала занепокоєння деяких офіційних осіб у США та Європі.

Як стало відомо 6 листопада, президент Сполучених Штатів Джо Байден відправив до Москви главу ЦРУ Білла Бернса, щоб попередити Кремль про те, що США уважно стежать за нарощуванням військ біля кордону з Україною і спробувати визначити, чим керується у своїх діях Росія.

Пентагон заявив, що слідкує за нарощуванням російських військ біля кордонів України.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр після цього зазначила, що нинішню ситуацію із передислокуванням російських військ українські військові спостерігають на постійній основі. Довкола українського кордону та на тимчасово окупованих територіях Донеччини і Луганщини Росія постійно постійно дислокує близько 90 тисяч солдатів. За її словами, Росія не відмовиться від своєї агресивної політики щодо України і вже взимку, за даними розвідки, РФ планує збільшити кількість військового контингенту на кордоні із Україною.

Водночас, прессекретар Президента України Сергій Никифоров заявив, що Україна не має підтвердження інформації про те, що Росія знову нарощує кількість військових у Криму, ОРДЛО та поблизу українських кордонів. Міністерство оборони називає ці повідомлення елементами психологічного чи пропагандистського тиску, кажуть в ОПУ.

Ще на цю тему