Україна укріплює кордон з Білоруссю та координує свої дії з Польщею і Литвою - Кулеба

15:00 15.11.2021

Україна проводить укріплення кордону з Білоруссю та координує свої дії з Польщею і Литвою з огляду на штучно створену режимом Лукашенка міграційну кризу, яка може мати будь-який розвиток.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Брюсселі за підсумками дискусії під час ділового сніданку з міністрами закордонних справ країн-членів ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минулої неділі керівники безпекових та оборонних структур України зустрілися у місті Луцьку, що неподалік від кордону з Білоруссю, і запросили приєднатися послів з Польщі й Литви, тому що нам потрібна колективна відповідь на ситуацію в Білорусі. Сьогодні ми були сфокусовані на штучно створеній міграційній кризі, але ми не можемо знати, що трапиться завтра. Три наші країни мають вирішувати міграційну кризу сьогодні, пам’ятаючи, що це не кінець історії - Росія зробить щось нове завтра. Три наші країни мають бути готовими до будь-яких сценаріїв», - наголосив глава української дипломатії.

Він зауважив, що Україна зараз зміцнює кордон з Білоруссю.

«Поки що ми не бачили притоку мігрантів до нашої країни, що ще раз доводить: ця міграційна криза є штучною, вона прямо скерована проти Польщі і Литви, щоб спровокувати вас, вчинити тиск та посіяти розбрат у ваших суспільствах навколо шляхів урегулювання цієї кризи», - сказав Кулеба.

За його словами, ані Польща, ані Україна не є «точкою призначення» для мігрантів, оскільки вони розглядають обидві країни як транзитний шлях далі у ЄС, щоб дістатися, зокрема, до Німеччини.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулєба здійснює робочий візит до Брюсселя.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з країнами ЄС триває з кінця червня. Литва, Польща та Латвія обвинувачують Білорусь у навмисне створеному міграційному тиску на їхні країни та ЄС загалом, називаючи ці дії «гібридною атакою».

Ситуація загострилася 8 листопада, коли велика група мігрантів вчинила спробу силового перетину кордону з Польщею.

ЄС застосує п'ятий пакет санкцій проти Білорусі через ситуацію на кордонах.

Ще на цю тему