Посол України в Німеччині: Україна вступить до НАТО через 10 років, а до ЄС – через 15

19:21 03.11.2021

Україна може увійти до складу НАТО вже у найближчі 10 років, а до Євросоюзу – протягом 15 років.

Про це повідомив посол України у ФРН Андрій Мельник в інтерв'ю німецькому виданню RND.

«Я вважаю, що членство в НАТО протягом найближчих десяти років, тобто до 2030 року, реальне», – вважає Мельник.

На його думку, Україна «дотримується необхідних для цього високих стандартів». Також посол додав, що вступ України до ЄС «не тільки можливий протягом 15 років, а й необхідний».

Мельник зазначив, що «політичний ключ» до цього знаходиться у Берліні.

«Угода нового федерального уряду, в якому Німеччина обіцяє Україні членство в ЄС та НАТО, стане геополітичним проривом», – переконаний Мельник.

Також він вважає, що прийняття України до ЄС та НАТО стане позитивним сигналом для пригніченого громадянського суспільства в Росії, яке прагне демократії та свободи.

У березні 2021-го Мельник заявляв, що Україні, можливо, доведеться замислитися над ядерним статусом, щоб захищатися від Росії, якщо її не приймуть до НАТО. Також у червні посол повідомляв, що в особистих зустрічах на високому політичному рівні тема військової допомоги для України «просто стирається» Німеччиною з порядку денного переговорів.

21 жовтня президент РФ Володимир Путін повідомив, що хвилюється щодо вступу України до НАТО. Він вважає, що Альянс під виглядом навчальних центрів для ЗСУ нібито може розмістити балістичні ракети в Харкові.

22 жовтня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Путіну не варто перейматися членством України в Альянсі та не варто намагатися йому запобігти.

25 жовтня Україну запросили на засідання найвищого дорадчого органу НАТО вперше за 50 років.