Кулеба назвав «плювком в обличчя» Франції та Німеччини слова Лаврова про «Норманді»

14:21 20.10.2021

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що слова глави МЗС Росії Сергія Лаврова про зустріч міністрів закордонних справ у Нормандському форматі є «плювком в обличчя» Франції та Німеччини.

Про це глава української дипломатії заявив під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

Кулеба зауважив, що Президент РФ Володимир Путін в останній розмові з президентом Франції і канцлеркою Німеччини пообіцяв їм зустріч міністрів Нормандського формату.

«Німецький міністр готовий. Я теж готовий на цю зустріч. Ми налаштовані конструктивно. А Сергій Лавров показує, що він налаштований не на конструктивну розмову міністрів, а на змагання із своєю власною речницею у словесній еквілібристиці. Тому слова Лаврова – це просто плювок в обличчя Франції та Німеччини», – сказав Кулеба.

Тоді Лавров прокоментував заяви Києва про спільні зустрічі словами «не вистачить навіть вигадки, щоб все це охопити. Вони фантазують повсюдно і щодня».

Також глава МЗС РФ назвав ініціативи України з урегулювання російсько-українського збройного конфлікту, зацитував Кулеба, «потоком свідомості».

Глава української дипломатії наголосив, що лідери країн чітко домовилися, що має відбутися міністерська зустріч, яка підготує ґрунт для саміту.

«Водночас, ми досі не отримали сигналів від Росії про готовність до її проведення. Остання заява Сергія Лаврова підриває процес мирного врегулювання та йде врозріз із домовленностями лідерів держав Нормандського формату. Закликаю свого російського колегу погодитися на проведення зустрічей міністрів у Нормандському форматі і сісти за стіл переговорів», – зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, 11 жовтня відбулася телефонна розмова Володимира Зеленського з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном.

15 жовтня прессекретар Президента України Сергій Никифоров заявив, що РФ не демонструє готовності зустрітися на рівні глава держав або міністрів закордонних справ у Нормандському форматі.

Ще на цю тему