«Кузня на Рибальському», яка належала Порошенку, заплатить 47,3 млн штрафу за провал ремонту фрегата «Гетьман Сагайдачний»

21:01 12.10.2021

Господарський суд Києва стягнув з приватного акціонерного товариства «Завод «Кузня на Рибальському», яке до 2018 року належало тоді ще президенту України Петру Порошенку, 47,3 млн грн штрафу за невиконання укладеного в 2017 році державного контракту на ремонт і модернізацію фрегата «Гетьман Сагайдачний» - флагману ВМСУ.


Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на інформацію Офісу Генпрокурора та рішення Господарського суду Києва від 21 вересня 2021 року.

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону домоглися стягнення з ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському» 47,3 млн грн штрафних санкцій, хоча початкові вимоги у позові становили 48,7 млн гривень. Рішення суду ще не набрало чинності і може бути оскаржене в апеляції.

Державний контракт з оборонного замовлення на виконання комплексу ремонтно-модернізаційних робіт на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» був укладений між Міноборони України та ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському» у листопаді 2017 року.

Згідно додаткових угод до контракту, завод мав закінчити ремонт вартістю 19,9 млн гривень до 11 листопада 2019 року, але ремонтні роботи виконані не були, а 30 листопада 2020 року завод повернув замовнику отриману попередню оплату.

За умовами контракту, виконавець за порушення строків виконання робіт сплачує пеню за кожний день прострочення, а за прострочення у понад 30 днів з виконавця додатково стягується штраф.

Враховуючи, що підприємство свої зобов’язання не виконало, а повернення різниці коштів, сплачених у якості попередньої оплати, та поставку комплектуючих здійснило з порушенням термінів виконання робіт, Спеціалізована прокуратура Південного регіону звернулась до суду з позовом про стягнення штрафних санкцій.

В свою чергу, представники відповідача зазначали, що виконати роботи завод не зміг з незалежних від нього причин: через невчасну оплату робіт; у зв’язку з ненаданням замовником дозволу Генштабу ЗСУ для ввезення в Україну радіоелектронного засобу; у зв’язку з реформуванням Державної митної служби України, що зумовило відсутність можливості розмитнити продукцію з дотриманням режиму секретності; у зв’язку з несвоєчасним виконанням обов’язків іншими підприємствами, що були погоджені замовником.

Прокуратура просила суд стягнути: за порушення строків виконання робіт – 42.905.175,08 грн; за повернення різниці коштів, які були отримані в якості попередньої оплати – 4.430.828,49 грн; за відмову від виконання робіт в сумі 1.394.111,86 грн. Суд не погодився тільки з останньою вимогою.

Судовий наказ про стягнення коштів буде виданий після того, як рішення суду набере чинності.

Як повідомлялось, 11 березня 2017 року військова частина А0456 (Одеса) за результатами тендеру замовила ПАТ «Завод «Ленінська кузня» (перейменований на «Завод «Кузня на Рибальському» – ред.), що тоді належав президенту Петру Порошенко, послуги з докового ремонту корпусних, механічної та електричної частин фрегата «Гетьман Сагайдачний» на 14,5 млн грн.

Оскільки «Ленінська кузня» знаходиться в Києві, а фрегат базується в Одесі і глибина Дніпра не дозволяє пройти кораблю з такою осадкою, ще у січні 2017 року ПАТ уклало угоду з ВАТ «Іллічівський судноремонтний завод» про те, що компанія Порошенка буде ремонтувати військові кораблі на виробничих потужностях підприємства в місті Чорноморськ за 10% від вартості тендеру.

Нагадаємо:

У вересні 2018 року група «ТАС» Сергія Тігіпка досягла попередньої домовленості про купівлю ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», яке належить президентові Петру Порошенко і його соратнику, нардепу Ігорю Кононенко.
15 листопада 2018 року корпоративні інвестфонди «Прайм Ессетс Капітал» і «ВІК», акціонерами яких є відповідно президент України Петро Порошенко і його соратник, нардеп Ігор Кононенко, підписали пакет документів про продаж ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» з новим власником – компанією «Евінз лімітед» з групи «ТАС», кінцевим бенефіціаром якої є Сергій Тігіпко.

Ще на цю тему