ЗСУ провели бойові пуски з нових ПТРК Javelin з дальністю ураження понад 4 км /Відео

18:21 12.10.2021

Український підрозділ операторів ПТРК FGM-148 Javelin нещодавно взяв участь в тактичних навчаннях, де протитанкісти відпрацьовували навички бойового злагодження з іншими підрозділами ЗСУ, зі здійсненням практичних пусків протитанкових ракет.

За діями та опануванням сучасних комплексів українськими військовими спостерігали журналісти програми «Донбас Реалії», яких ознайомили з деякими деталями роботи з цією зброєю.

Цікавим моментом цих тренувань стало те, що підрозділ, який прибув на навчання зі своїми штатними комплексами, здивував українських та американських інструкторів тим, що виявився оснащений новітньою версією Javelin (ймовірно FGM-148E Block 1).

Цей варіант американського ПТРК має дальність не 2,5 км (як у звичайних FGM-148C Block 0 зразка 1996 року), а 4000 метрів (в ідеальних умовах здатен уразити ціль на відстані 4750 метрів).

 

Саме з цих нових комплексів надалі й проводились практичні пуски. Але перед цим журналістам розповіли про американський комплекс та його підготовку до стрільби, демонструючи усі дії на ПТРК з вже відстріляною ракетою.

«Накидається на плече. Зручніше зловити ціль з положення сидячи або опертися нею на щось. Стріляє з двох положень: прямим наведенням – це Dir. І Top – якщо на максимальну дальність на 2500 метрів, то ракета вилітає із цього відстріляного тубуса на висоту 160 метрів. Пролітає і під кутом 45 градусів знищує ціль», – повідомив один з операторів ПТРК.

Інший боєць ознайомив журналістів з практичними діями під час самого процесу наведення на ціль та пуску.

«Коли я вже навів свою картинку і впевнений, що чітко бачу свою ціль, я відвожу запобіжник та натискаю лівий тригер. Після цього, чутно характерний звук запуску батареї охолодження. Далі я затискаю правий тригер та утримую його, доки не запуститься движок ракети. Ракета вистрелює, я відпускаю ці два тригери та переміщуюсь з позиції в укриття», – розповів оператор ПТРК Максим.

Варто додати, що за офіційними даними Збройні сили України отримали (та закупили за власні кошти) в США 47 пускових установок Javelin та 360 ракет до них. При цьому, на навчаннях вже здійснено близько 30 практичних пусків по мішенях.

Здебільше ж оператори американських ПТРК тренуються на тренажерах.

«В тренажери вмонтовані програми. Кожна програма під собою має певну мету і певний виділений час. Тобто, наприклад, знищити 4 одиниці техніки за 6 хвилин, маючи на це певну кількість ракет. І в тренажер залито понад 35 програм – тобто на 1 людину, в середньому, може виходити годин 80-90, але це проганяється не раз», – відзначив один з українських інструкторів, який перебував під час навчань на полігоні.

Ще на цю тему