Вперше за часів війни: на 2022 рік Міноборони не замовляє ПТРК від ДККБ «Луч»

17:40 11.10.2021

Вперше з 2014 року Міністерство оборони України не замовило на наступний рік українських протитанкових комплексів виробництва ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч».

Таку інформацію повідомив в інтерв’ю програмі «Донбас Реалії» Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ «Луч» Олег Коростельов, пише Defense Express.

Передача великої партії ПТРК «Стугна-П» та «Корсар» на Михайлівський площі 23 серпня 2018 року. Фото: Defense Express

«Що стосується замовлення, то, на жаль, на наступний рік ми не маємо нічого. Тобто нам не замовляють ні ПТРК «Стугна», ні ПТРК «Корсар». Це вперше за час виробництва, а так – Міністерство оборони нам замовляло щороку», - розповів Олег Коростельов.

При цьому, очільник ДККБ «Луч» відзначив, що наразі ЗСУ укомплектовані «менш ніж половиною (комплексів ПТРК) від того, що потрібно армії».

За його словами, перші ПТРК «Стугна-П» (прийнятий на озброєння у 2011 році) почали замовляти з початку війни на Сході України.

«Ми її (ПТРК «Стугна-П») постачали, мали якусь кількість на базі інозамовлення – частину поставили наприкінці 2014 року, частину – буквально у січні-лютому 15-го. Це були кілька десятків пускових і всього лише кілька сотень ракет», - розповів він.

Згодом, для потреб Збройних сил України почали активно закупати й більш легкий комплекс «Корсар» (прийнятий на озброєння в серпні 2017 року). На сьогодні ЗСУ вже мають досить чималу кількість таких комплексів та ракет для них.

«Ми поставили кілька сотень пускових «Корсара», кілька сотень пускових «Стугни» і, звісно, загалом близько 7 тисяч ракет», - зазначив Олег Коростельов, додаючи, що це «максимально загальні цифри».

Також він повідомив, що вітчизняне держпідприємство продовжує вдосконалення своїх комплексів.

«Ми додаємо функції позиціювання, функції зв'язку, забезпечуємо функції спостереження, дальнометрирування і передачі... Тобто (комплекси ПТРК) мають виконувати роль розвідувального засобу», - розповів Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ «Луч».
 

Ще на цю тему