В Україні обрано місце для будівництва заводу ударних БПЛА Bayraktar

10:01 08.10.2021

Очільник українського МЗС заявив, що виробництву ударних безпілотників «Bayraktar» в Україні нічого не заважає та вже обрана ділянка для заводу.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на українсько-турецький брифінг очільників МЗС.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що на даний час не залишилося ніяких перешкод для реалізації в Україні проєкту з виробництва турецьких ударних безпілотників Bayraktar.

«Що стосується будівництва Bayraktar в Україні, вважаю, що цей проєкт уже відбувся. Тому що він користується політичним патронатом обох президентів. Була низка перешкод на шляху до його реалізації, але всі вони усунуті, і сьогодні ми із задоволенням відзначили, що є вже земельна ділянка, на якій буде збудовано завод», – зауважив Кулеба.

Точне місце будівництва поки не розголошується. За словами очільника МЗС, політики свою справу для реалізації проєкту вже зробили та тепер черга за бізнесом.

У жовтні 2020 року стало відомо, що Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників.

Мова йде про ударні дрони Bayraktar TB2 та інші види БПЛА, які розроблені та виробляються турецькою компанією Baykar Makina.

«Укрспецекспорт» у 2019 році з компанією Baykar Makina створив спільне підприємство Black Sea Shield.

Тоді турецька сторона попросила знайти в Україні майданчик з певними вимогами, на якому вони побудують підприємство для виробництва БПЛА силами українських фахівців.

Підприємство буде мати право продавати свою продукцію, як на вітчизняний ринок, так і за кордон.

Окрім Bayraktar TB2 компанія Baykar Makina веде розробку більш потужного дрона Akinci, в якому застосовуються українські двигуни, а також безпілотника винищувача.

Як повідомив у 2020 році віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, опрацьовуються питання створення цілої низки спільних підприємств, як на території України, так і на території Туреччини.

Окрім розгортання в Україні виробництва БПЛА, розглядається можливість створення аналогічного підприємства по будівництву бойових кораблів, зокрема корветів.

 

Ще на цю тему