Вступ України до НАТО: Столтенберг закликав не боятися роздратувати Росію

08:15 06.10.2021

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що країни НАТО повинні посилити співпрацю з країнами-аспірантами, які хочуть приєднатися до Альянсу, в тому числі Україною і Грузією.

Про це він заявив у вівторок під час виступу в Джорджтаунському університеті в Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Отже, мій меседж до країн-членів НАТО – і ми говорили про це вчора з президентом Байденом – полягає в тому, що ми мусимо посилити підтримку, зробити більше для країн-аспірантів», – наголосив Столтенберг.

За його словами, Альянс повинен поглибити таку взаємодію, в тому числі шляхом проведення навчань, забезпечення більшої підтримки, а також допомоги в імплементації реформ, боротьбі з корупцією та зміцненні оборонних інституцій.

Що стосується перспектив розширення Альянсу, й зокрема, приєднання до нього України й Грузії, Столтенберг зауважив, що це, скоріше за все, «відбудеться не завтра». Однак, він розкритикував позицію, у тому числі окремих західних політиків, що це, мовляв, роздратує Росію.

«Насамперед потрібно визначитися з основними принципами й цінностями, а саме, що кожна суверенна держава вирішує сама за себе. Ідея про те, що Росію провокуватиме приєднання менших сусідів до НАТО, є абсолютно хибною», – наголосив генсек Альянсу.

На його думку, провокацію чинить саме російська сторона, коли акцентує увагу на цьому.

«Я чую окремі голоси на заході, що ми, мовляв, повинні бути обережними (з розширенням НАТО – ред.), оскільки це провокує Росію. Але вони таким чином стверджують, що менші країни не мають права обирати власну політику, що порушує їхній суверенітет», – пояснив Столтенберг.

Він нагадав, що таким правом скористалася свого часу Норвегія в 1949 році – попри те, що на той час СРСР та особисто Йосип Сталін виступали проти цього. «Отже, ми приєдналися. Напевно, ми провокували певним чином (Москву – ред.), але зараз ми є частиною щасливої родини», – зазначив Столтенберг.

Як повідомлялося раніше, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг з 3 по 5 жовтня перебуває з візитом у Вашингтоні.

Напередодні він провів зустрічі, зокрема, з керівництвом Держдепартаменту США, Пентагону, Конгресу, Білого дому, у тому числі.

Ще на цю тему