Справа танкера Delfi: про підозру повідомили екскомандиру корабля морської охорони

19:01 04.10.2021

Колишньому командиру корабля морської охорони повідомили про підозру щодо недбалого ставлення до військової служби у зв'язку з подіями, пов'язаними із розливом нафтопродуктів з танкера «Delfi» у листопаді 2019 року біля узбережжя Одеси.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва прокурорів Приморської окружної прокуратури повідомлено про підозру колишньому командиру корабля морської охорони Одеського загону морської охорони у недбалому ставленні військової службової особи до служби, що заподіяло істотну шкоду (ч. 3 ст. 425 КК України)», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у листопаді 2019 року командир корабля знав про порушення у танкера Delfi, але не вжив заходів щодо його затримання і конвоювання до найближчого порту.

Зокрема, під час огляду судна прикордонники встановили, що танкер перетнув кордон без необхідних документів та з меншою за необхідну кількістю екіпажу – команда складалася з 3 осіб замість 5-ти. Крім того, було зафіксовано непрацездатність головних двигунів судна, втрату одного з якорів, нестабільно працюючі системи зв’язку, відсутність палива та провізії.

Унаслідок цього вантажний танкер в умовах шторму зірвався з якоря та, дрейфуючи, сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін», де стався витік нафтопродуктів, наголосили в ОГПУ.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі відділу поліції №2 Одеського райуправління поліції №1 Головного управління Нацполіції в Одеській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Одеській області.

Як повідомлялося, 22 листопада 2019 року танкер Delfi сів на мілину біля узбережжя Одеси. Судновласник не дозволив екіпажу залишити судно, а рятувальні катери не могли підійти до нього через шторм. Судно не мало належних реєстраційних документів.

Унаслідок витоку нафтопродуктів з борту судна сталося забруднення акваторії морського порту, аналізи інспекторів Держекоінспекція Кримсько-Чорноморського округу показали перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів у морській воді у 157 разів.

2 вересня 2021 року прокуратура повідомила про підозру колишньому капітану порту «Південний» у службовій недбалості, що спричинила розлив нафтопродуктів з танкера Delfi.

 

Ще на цю тему