США замовили для України 6 катерів класу Mark VI за $85 млн

08:01 04.10.2021

Міністерство оборони США уклало контракт з приватною компанією на виготовлення шести патрульних катерів класу Mark VI, які передадуть Україні.

Про це йдеться на сайті Пентагону.

Так, американська компанія SAFE Boats International спроєктує, збудує та обладнає ці катери. Опісля їх передадуть на озброєння військово-морських сил України.

Очікується, що роботи по збірці катерів Mark VI будуть завершені у 2025 році. Вартість контракту оцінюють в 85 млн доларів.

Роботи виконуватимуть у Такомі, Бремертоні та Фріленді, штат Вашингтон.

Нагадаємо, у січні Міноборони США замовило для України першу партію патрульних катерів Mark VI. Два судна мають добудувати до кінця 2022 року й передати як військову допомогу.

Що це за катери?

Mark VI — це бойові патрульні катери, які призначені для патрулювання прибережних морських територій. Катер у довжину майже 24 метри.

Силова установка Mk VI складається з двох дизельних двигунів багатопаливного типу з водометами й забезпечує максимальну швидкість у 41 вузол.

Їх виготовляє компанія SAFE Boats International, США. Нові катери малої водотоннажності були розроблені компанією SAFE BI на базі багатоцільового катера Archangel, які сьогодні купують не тільки ВМС Сполучених Штатів, але й перебувають на озброєнні інших країн.

США схвалили передачу цих 6 катерів Україні у липні 2020 року. А також продаж до 16 патрульних катерів Mark VI, супутнього обладнання та озброєння до них на загальну суму у 600 млн доларів.

Захист морських кордонів України

Після втрати великої частини флоту під час окупації Росією Криму перед Україною постало завдання відновити потенціал із захисту країни з моря.

Так, у жовтні 2020 року під час візиту президента Володимира Зеленського до Великої Британії Україна підписала меморандум про розбудову військово-морського флоту на суму 1,25 мільярда фунтів стерлінгів. За ці гроші в Україні планують побудувати дві військово-морські бази: одну на Чорному морі, іншу — на Азовському. Їх створюватимуть із залученням британських фахівців.

Тим часом Міністерство оборони України вирішило вже цього року закупити ракетні комплекси «Нептун», які нещодавно взяли за озброєння української армії. Головна мета нового комплексу — протидія російській агресії на Азовському та Чорному морях. Ці ракетні комплекси створені для стримування противника на морі. Дивізіони, озброєні «Нептунами», розташують у південних областях України, які мають вихід до узбережжя морів.

Ще на цю тему