На флоті розпочалась апробація швидкісних човнів, отриманих від США

16:01 30.09.2021

На території Військово-морської бази «Південь» у Практичній гавані в Одесі розпочалась апробація швидкісних човнів, які раніше були передані Військово-Морським Силам ЗС України в межах американської матеріально-технічної допомоги.

Мова йде про десять 7-метрових човнів з жорстким корпусом типу RIB від компанії Metal Shark. 

«Реактивація човнів відбуватиметься у два етапи: перший, який триває наразі, включає перевірку човнів з боку американської сторони, випробування їх на воді, запуск двигунів, перевірка роботи всіх систем, агрегатів та обладнання, проходження акваторією, відпрацювання основних елементів руху», – розповів начальник відділу експлуатації та забезпечення технічним та рятувальним майном управління експлуатації судноремонту, озброєння командування логістики командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Голубев.

Другий етап – це навчання особового складу, який буде закріплений за даними човнами. Після засвоєння всіх початкових елементів, наші американські колеги приступлять до практичних тренувань на воді. Військові моряки вивчатимуть, як підготувати катер до виходу, правильно транспортувати, управляти та експлуатувати на воді, а потім обслуговувати та в разі необхідності проводити ремонти. Важливо, щоб як під час підготовки човнів, так вже й на воді, всі досконально знали свої дії, оперативно й чітко виконували вказівки командира.

Після всіх випробувань та навчання екіпажів катери будуть передані до визначених військових частин та установ ВМС України. Варто зазначити, що отримають свої перші човни даного типу Інститут ВМС Національного університету «Одеська морська академія» та Навчальний центр ВМС ЗС України. 

«Ми довго чекали на цей катер. Він неабияк вплине на проведення практичних навчань з курсантами всіх спеціальностей», – зауважує начальник кафедри кораблеводіння та штурманського озброєння Інституту ВМС НУ «ОМА» капітан 1 рангу Микола Корощенко.

Зокрема, морська підготовка включатиме не лише управління ялами як на веслах, так і під вітрилами, а й навчання маневруванню маломірним плавзасобом. Курсанти матимуть змогу закріпити на практиці теоретичні знання з міжнародних морських стандартів, міжнародних правил попередження зіткнення суден, пошуку та рятування на воді тощо. Крім того, якщо раніше ми просили надати допомогу щодо пошуково-рятувального забезпечення проведення шлюпочної практики в підрозділів ВМС, то відтепер ми можемо впоратися з цим самостійно. А враховуючи, що саме практика – це той інструмент, завдяки якому курсанти набувають відповідних спроможностей управління кораблями та катерами, то для нас це неоціненний подарунок.

Нагадаємо, що 7M RIB – це дуже міцні багатоцільові човни для роботи на мілководді, де інші плавзасоби недоступні. Вони мають склопластиковий корпус, який по периметру обшитий надувною системою з міцного матеріалу, що дозволяє використовувати їх за будь-якої погоди. Завдяки цьому човни є універсальною платформою й ідеально підходять для широкого спектра застосувань.

Конструктивно 7M RIB може бути обладнаний двома підвісними бензиновими моторами або одним дизельним водометним двигуном. Також однією з головних переваг катерів цього типу є їхня зручна транспортабельність.

Ще на цю тему