Завершуються випробування цивільної версії нової української ГДТ: на черзі морський варіант

12:01 28.09.2021

ДП НВКГ «Зоря» – «Машпроект» (входить до складу ДК «Укроборонпром») завершує випробування цивільної версії своєї нового газотурбінного двигуна номінальною потужністю 32МВт.

Про це в інтерв'ю «Security talks з Валентином Бадраком» повідомив генеральний директор держпідприємства Олексій Жуковець, додавши, що наступним етапом буде створення його військової (морської) версії.

«У нас є перспективний двигун 32МВт. Наш самий новий двигун, яким можна було б оснащувати великі потужні кораблі. Зараз ми закінчуємо його випробування в цивільній версії й уже можна було б переходити до виготовлення версії морської», – розповів він.

З огляду на велику потужність нового ГДТ, оснастити їм порівняно невеликі військові кораблі (корвет або фрегат) не вдасться – вони застосовують набагато менші турбіни (до 20 МВт). Тому, найбільш ймовірним замовником таких виробів на підприємстві вважають Китай, який масово будує й великі кораблі (зокрема, есмінці різних типів).

«Це майбуть самий перспективний двигун, який можна було б запропонувати ринку Китаю. Тому що це країна яка будує великі кораблі й там це може бути потрібно», – відзначив Олексій Жуковець.

Він також додав, що перемовини на цю тематику з китайськими представниками вже проходили, але на той час не дійшли згоди через фінансові питання.

«Я впевнений що зараз ми повернемося до цього питання з китайською стороною й будемо його обговорювати», – зазначив він.

Нагадаємо, про перші успішні тестові випробування нового ГДТ потужністю 32 МВт на «Зоря»–«Машпроект» стало відомо у серпні 2018 року. Влітку 2020 року на підприємстві повідомили про активізацію роботи зі створення нового базового газотурбінного двигуна у «цивільному» варіанті.

Такий двигун може бути використаний в енергетичній промисловості, як механічний привід електрогенератора або ж у газотранспортних мережах, як механічний привід компресорів природного газу.

Нова перспективна газотурбінна установка потужністю 32 МВт

 

Ще на цю тему