У МЗС відповіли на закиди Лукашенка і Путіна про «американські бази» та інфраструктуру НАТО в Україні

08:01 28.09.2021

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про створення баз США в Україні, а президент Росії Володимир Путін – що розширення інфраструктури НАТО означатиме для Москви перетин червоних ліній. У Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна сама розбереться, що робити в інтересах українського народу.

Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба у Twitter, а також речник відомства Олег Ніколенко нам у коментарі.

Ніколенко зазначив, що Україна ніколи не втручалася і не втручатиметься у справи Білорусі та ніколи не створюватиме жодних загроз для безпеки білоруського народу – але всіма силами та засобами захищатиме свою свободу та незалежність.

«Очевидно, що Олександр Лукашенко вже повністю засвоїв шаблони російської пропагандистської риторики щодо загроз з боку країн Заходу та України зокрема. Він просторікує про примарні американські бази та табори бойовиків в Україні, паралельно перетворюючи сусідню нам Білорусь в суцільну військову базу Росії», – каже речник.

Він додав що саме з боку Росії сьогодні є основна загроза для України, Білорусі та білоруського народу: «Зберегти суверенітет і незалежність Білорусі, а не перетворитися на придаток Росії – ось над чим варто насправді замислитися в Мінську».

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на заяву Путіна про перетин червоних ліній зазначив, що ті обмежуються територією РФ.

«З нашого боку російсько-українського кордону ми самі розберемося, що нам робити в інтересах українського народу і безпеки України та Європи», – написав він у Twitter.

Що передувало?

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в Україну «тягнуть натовські війська» та під виглядом навчальних центрів «створюють бази США».

Лукашенко заявив, що на це треба реагувати. Він розповів, що домовився з Путіним «вживати якісь заходи» щодо української ділянки кордону.

Пізніше прессекретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що в Росії та Білорусі неодноразово обговорювали тему потенційного розширення НАТО на територію України.

У Кремлі додали, що на переговорах з Лукашенком Путін казав, що розширення інфраструктури НАТО на територію України «означає для Москви перетин червоних ліній».