Дуда з трибун ООН нагадав про конфлікт в Україні, про який забула «багата Північ»

14:21 22.09.2021

Пандемія коронавірусу дозволила легко забути про багато бід, які тривають в різних частинах земної кулі, зокрема про конфлікт на сході України.

Про це заявив президент Польщі Анжей Дуда, виступаючи у вівторок з трибуни Генасамблеї ООН, передає УНН.

Так, польський лідер підкреслив що COVID-19 дозволив світу «легко забути про багато нещасть, які тривають в різних частинах нашої земної кулі, часто дуже близько до наших домівок».

З його слів, під час пандемії з газет зникли повідомлення про трагедію у Сирії, а ситуація в Лівії, Ефіопії та Ємені «залишається майже непомітною» для жителів «багатої Півночі». COVID-19 також не дозволив наблизитися до розв’язання ізраїльсько-палестинського конфлікту.

«На жаль, і на кордоні з Польщею відбуваються трагічні події, про які – у мене склалося враження – людство, здається, забуло», – заявив Дуда.

«І все ж пандемія не зупинила війну в Україні, де з початку російської агресії загинуло понад 13 тисяч осіб, а одна держава захопила територію іншої держави. У Європі після Другої світової війни, в 21 столітті, Україна зазнала вторгнення», – підкреслив польський лідер.

«Як відреагувала багата Північ на цю трагедію боротьби українського народу за незалежність? Це було будівництво величезного газопроводу «Північний потік-2», по якому російський газ піде в Західну Європу, що принесе агресору ще більше мільярдів, і повна безпорадність, або навіть байдужість до того, що з цього моменту Україна знаходиться в ще більшій небезпеці», – додав він.

Дуда згадав, що недавно брав участь в саміті Кримської платформи в Києві, і був там «одним з небагатьох лідерів багатої Півночі».

«Я шукав там тих, хто побудував і схвалив будівництво газопроводу «Північний потік-2», але не знайшов», – сказав він.

Президент Польщі в своєму виступі також згадав ситуацію Білорусі, де «в тюрмах перебуває понад 650 осіб, в основному молоді дівчата і чоловіки, патріоти, які просто хотіли мати можливість чесно вибрати свого лідера». Вони потрапляють до в’язниці за політичними мотивами.

Підбиваючи підсумки, він підкреслив: солідарність перед лицем пандемії, без відмови від прав людини і прав цілих народів, розвиток ООН з урахуванням верховенства міжнародного права і мужність у постановці і реалізації амбітних цілей в боротьбі за планету – таким повинен бути девіз організації.

76-та сесія Генеральної Асамблеї ООН присвячена питанням протидії пандемії коронавірусу, а також збереження навколишнього середовища – паралельно відбуватиметься декілька великих міжнародних форумів з питань зміни клімату та захисту навколишнього середовища.

На відкритті сесії виступили Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, президент 76-й сесії Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй Абдулла Шахід, Президент Бразилії Жаір Болсонару і Президент США Джозеф Байден.

Сьогодні, 22 вересня на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй виступить Президент України Володимир Зеленський.

Ще на цю тему