Ексклюзив BlackSeaNews. Повна база даних юридичних осіб, щодо яких застосовано санкції України, США та ЄС у зв'язку з агресією РФ проти України

12:00 21.09.2021

Тетяна ГУЧАКОВА
Андрій КЛИМЕНКО

Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень
та BlackSeaNews

Інститут Чорноморських стратегічних досліджень презентує повну базу даних юридичних осіб, щодо яких застосовано санкції України, США та ЄС у зв'язку з агресією РФ проти України.

Всім, хто працює або цікавиться санкційною політикою завжди не вистачало системної та зручної інформації щодо запроваджених санкцій, яка була б зібрана та систематизована в одному місці. 

Так, це повинно бути в державі, яка об’єктивно є самою зацікавленою стороною у питаннях санкцій. Але цього немає. Будемо сподіватися – поки що.. Тому ми створили такий продукт самі. 

На відміну від попередніх баз даних, які ми публікували на сайті, це вже не статична таблиця станом на якусь дату, а програмний продукт, який ми плануємо регулярно змінювати та доповнювати. 

У базі даних містяться:

  • всі юридичні особи, що містяться в усіх 29 Указах Президента України, де йдеться про санкції до юросіб (починаючи з 16 вересня 2015);

  • всі юридичні особи зі списків SDN та SSI Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) по чотирьох санкційних програмах США у зв'язку із російською агресією проти України;

  • всі юридичні особи, що містяться у відповідних рішеннях Ради ЄС.

Крім того, в базі є:

  • деякі російські підприємства, що містяться в інших, не пов’язаних з Україною, списках OFAC, зокрема:

TCO (Transnational Criminal Organizations Sanctions Regulations, Executive Order 13581)
CYBER2 (Executive Order 13694; Executive Order 13757)
CAATSA-RUSSIA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act of 2017)
RUSSIA-EO14024 (Executive Order 14024)
NPWMD (Weapons of Mass Destruction Proliferators Sanctions Regulations, 31 C.F.R. part 544)
ELECTION-EO13848 (Executive Order 13848)
VENEZUELA-EO13850 (Executive Order 13850)
SYRIA (Executive Order 13338; EO 13399; EO 13460; EO 13572; EO 13573; EO 13582)

  • частина російських підприємств, щодо яких застосовані експортні обмеження США: Entity List (EL) та Military End User List (MEU List) Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США.

Наразі у базі 1857 юридичних осіб.

Кількість юридичних осіб в базі за державами, що запровадили санкції

Наша база даних – не тільки перелік комерційних та політичних організацій, що є у списках на поточну дату. Вона містить всю історію прийняття рішень про застосування санкцій по кожному суб'єкту (чи неприйняття – про це буде далі) . 

Увага!

В цій базі даних ми намагаємося не просто копіювати інформацію про юридичні особи з тих чи інших списків, а повністю ідентифікувати їх, тобто перевіряти відомості про кожного санкційного суб'єкта та при потребі доповнювати інформацію реєстраційними і податковими даними та актуальними адресами.

Ми відслідковуємо зміни юридичного статусу підприємств: реорганізація, зміна назви, ліквідація, наявність правонаступників тощо.

Наприклад, наразі кількість юридичних осіб, що припинили функціонування – 171, з них офіційно мають правонаступників – 70.

Всю цю інформацію відображено у картках підприємств (картка відкривається, якщо натинути відповідний рядок в списку).

Дуже важлива, одна з основних функцій цього програмного продукту – можливість сортувати та групувати зміст бази за багатьма ознаками, отримуючи відповіді на різноманітні питання.

Таким чином можна побачити й чимало помилок під час застосування санкцій. Наприклад, 31 підприємство в різні часи з’явилося у списках українських санкцій вже після офіційної ліквідації цих підприємств. Були й інші помилки. 

Але метою створення цього продукту було не фіксувати помилки, а створювати умови для якомога скорішого виправлення тих помилок, що є критичними. 

Найбільшу увагу з перших кроків роботи з базою даних привертає зникнення зі списків українських санкцій тих підприємств, які там були раніше.

Є рішення РНБО, згідно з якими скасовано санкції щодо деяких юросіб. Це публічні офіційні рішення, які можна було бачити та обговорювати. Зараз йдеться не про них. 

Є інше.

Не подовжено санкції України до 27 діючих юридичних осіб

Якщо подивитися список осіб, санкції України щодо яких вже не діють, прибрати з цього списку ліквідовані підприємства й ті, що знаходяться у процесі ліквідації, прибрати ті, щодо яких прийняті рішення про виключення зі списків, то ми побачимо 27 юросіб, строк діх санкцій щодо яких було просто не подовжено

Кількість «забутих» підприємств по роках та державах реєстрації

2 таких особи було «забуто» у 2018 році, 1 – в 2019, 9 – в 2020 та 15 – в 2021.

У цьому списку 2 підприємства, що зареєстровані в Україні, по одному підприємству з Італії і Білорусі та 23 юрособи РФ

Проаналізувати перелік підприємств, санкції України щодо яких вже не діють, може кожний бажаючий.

Зараз ми мусимо виокремити той перелік, який ми вважаємо критично важливим. Це підприємства російського авіабудування.

АТ «ОДК-Авіадвигун»

Конструкторське бюро з розробки газотурбінних двигунів для авіації, а також промислових газотурбінних установок і електростанцій на базі авіаційних технологій.

Промисловий газотурбінний двигун ПС-90ГП-25 виробництва АТ «ОДК-Авіадвигун». Такі двигуни встановлені на Сакській ТЕЦ в окупованому Криму. Фото з сайту ОДК-Авіадвигун

Входить до складу Об’єднаної двигунобудівної корпорації та Ростеху.

В активі підприємства, поміж іншого, – двигуни для МІГ-31, двигун нового покоління ПД-14 для ближньо-середньомагістрального літака «МС-21». Наразі «ОДК-Авіадвигун» працює над розробкою «першого в історії російського авіабудування двигуна великої тяги для дальньомагістральної широкофююзеляжної авіації» ПД-35.

В рамках проекту ПД-35 «повним ходом йде розробка вісімнадцяти критичних технологій, завершується збирання демонстраційного газогенератора».

Знаходиться у списку EL експортних обмежень США з 26.09.2018. Санкції України запроваджено 15.05.2017, дію санкцій завершено 15.05.2020.

ПАТ «Авіаційна холдингова компанія «Сухой»

Виробник військових літаків. Окремого представлення не потребує.

Знаходиться у списку MEU List (список кінцевих користувачів військового призначення) експортних обмежень США з 23.12.2020. Санкції України запроваджено 14.05.2018, дію санкцій завершено 21.06.2021

ПАТ «Науково-виробнича корпорація «Іркут»

Складальний цех винищувачів Су-30СМ Іркутського авіазаводу НВК «Іркут»

Інтегроване підприємство, що забезпечує повний цикл робіт з проектування, випробувань, виробництва, реалізації та післяпродажного обслуговування авіаційної техніки військового та цивільного призначення.

Входить до складу Об’єднаної авіабудівної корпорації та Ростеху.

Поточні проекти: ближньо-середньомагістральний літак МС-21; Superjet 100; багатофункціональні винищувачі сімейства Су-30МК / Су-30СМ Cу-30КН; навчально-бойовий літак Як-130.

Знаходиться у списку MEU List експортних обмежень США з 23.12.2020. Санкції України запроваджено 14.05.2018, дію санкцій завершено 21.06.2021

ТОВ «Центр закупівель і логістики вертольотобудівельної індустрії»

Входить до складу холдингу «Вертольоти Росії».

Спеціалізована організація із закупівель, відповідальна за забезпечення підприємств холдингу «Вертольоти Росії» матеріалами, покупними комплектуючими виробами та агрегатами.

Санкції України запроваджено 14.05.2018, дію санкцій завершено 21.06.2021

ВАТ «Авіаагрегат»

Виробник аеродромного обладнання.

Санкції України запроваджено 14.05.2018, дію санкцій завершено 21.06.2021

Як може бути використана українська «забудькуватість» російськими авіабудівниками? Закупівля критично необхідних обладнання та комплектуючих? «Науково-технічне співробітництво»? Або просто налагодження ланцюжків постачання критичного імпорту з Європи через українських посередників? 

Чи буде Україна спроможна хоча б зараз усунути ці можливості? 

Ми дуже на це сподіваємося.

* * *

Наразі українська санкційна політика – це те, чого ще не існує. 

Зараз робляться перші, ще зовсім невпевнені кроки задля початку її формування, обговорюються варіанти змін до закону про санкції, механізмів взаємодії державних установ тощо.

База даних юридичних осіб, щодо яких запроваджені санкції, – це лише інструмент, що дозволяє аналізувати прийняті рішення. 

Але ми сподіваємося, що він допоможе зробити санкційну політику України прозорою та зрозумілою. 

* * *

Надалі ми плануємо підтримувати базу даних, вносити зміни, які відбуватимуться з юридичними особами.

З часом тут з’являться санкційні списки інших держав: Канади, Великої Британії тощо.

Також ми плануємо поступово доповнити базу усіма російськими підприємствами, що містяться у різних (не обов’язково у зв'язку з агресією проти України) списках американського Управління з контролю за іноземними активами, а також усіма російськими фігурантами списків експортних обмежень США.

Сподіваємося, що це допоможе Україні у прийнятті аналогічних рішень щодо підприємств країни-агресора і у реальній «синхронізіції» санкцій.

 

* * *

Базу даних створено за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів.