У ЄС обговорюють створення військової навчальної місії в Україні

14:20 17.09.2021

Євросоюз планує створити в Україні військово-консультативну та навчальну місію. 

Згідно з документом, навчальна місія ЄС (EUATM) покликана консультувати Департамент освіти Міністерства оборони України та Генерального штабу з «впровадження плану реформування професійної військової освіти», пише Радіо Свобода.

У документі викладено чотири можливі варіанти співпраці. У документі зазначається, що така місія «може бути корисною для підтримки стійкості України шляхом зміцнення її військового потенціалу» і що вона може «посилити залучення ЄС і бути висловленням солідарності з Україною після поточної військової діяльності Російської Федерації на територіях, що прилягають до державного кордону України та в незаконно анексованому Криму».

Однак документ також вказує на деякі недоліки такої місії, зокрема, ризик дублювання, оскільки «багато акторів в Україні діють у сфері військової підтримки (НАТО, США, Канада, ОБСЄ)». У документі також зазначається, що відповідь на таку місію «іншими суб’єктами, зацікавленими в ситуації в Україні, важко передбачити і може мати можливий негативний вплив на ширшу політику та інтереси ЄС у регіоні».

Три інші варіанти, викладені в документі, мають менший масштаб, один із яких передбачає додавання військово-консультативного та навчального елементу до вже чинної цивільної місії, а інший передбачає, що експерти ЄС можуть бути залучені на підтримку представництва Євросоюзу в Києві.

Україна тривалий час підштовхувала ЄС до збільшення присутності в країні. Улітку 2021 року міністр закордонних справ та міністр оборони України надіслали листа голові зовнішньої політики ЄС Жозепу Боррелю з проханням вивчити це питання, а Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина спільно також просували ці питання впродовж останніх тижнів. Очікується, що це питання знову обговорюватиметься як напередодні, так і під час саміту Україна – ЄС у Києві 12 жовтня, пише видання.
 

Ще на цю тему