Нову розробку НВК «Іскра» планують застосовувати у складі підрозділів протиповітряної оборони, що озброєні ЗРК «Бук-М1»

12:21 16.09.2021

Трикоординатна радіолокаційна станція виявлення 80К6КС1 «Фенікс-1», розроблена фахівцями Казенного підприємства «Науково-виробничий комплекс «Іскра» (входить до складу ДК «Укроборонпром») прийнята на озброєння Збройних сил України.

Про це у середу, 15 вересня 2021 року, повідомив Міністр оборони України Андрій Таран.

За його словами, цю розробку здійснено в рамках модернізації радіолокаційної станції 79К6 «Пелікан» для її застосування у складі зенітного ракетного комплексу «Бук-М1». Отримана з таких РЛС інформація буде надходити на пункт бойового управління та автоматизовані пункти управління радіотехнічних підрозділів. Це дозволить застосовувати підрозділи ЗРК «Бук-М1» ЗСУ ефективніше.

«Фенікс-1» буде очима наших дивізіонів протиповітряної оборони, у яких на озброєнні стоять комплекси «Бук-М1» та підрозділів радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України. Це сучасна розробка, що дозволяє автоматизовано виявляти і розпізнавати державну належність, класи та типи повітряних об’єктів, а також пеленгувати джерела активних шумових перешкод. Завдяки з’єднанню в єдину розвідувально-ударну систему зросте ефективність засобів ППО виявляти і уражати повітряні цілі», – відзначив Міністр оборони України.

Нагадаємо, нова трикоординатна РЛС завершила попередні випробування у травні 2020 року, а вже у червні 2021 - державні. В цьому радарі впроваджені сучасні технології цифрових антенних решіток, а замість клістронів використовується твердотілий передавальний пристрій.

80К6КС1, у порівнянні зі старими оглядовими РЛС, має значно більшу дальність огляду, точність, швидкість обробки інформації, стійкість до завад та може опрацьовувати у десятки разів більше цілей.


 


 

Ще на цю тему