Cвавільних затримань людей з релігійних меншин у Криму побільшало майже уп'ятеро – ООН

15:01 02.09.2021

Кількість свавільних затримань представників релігійних меншин на території тимчасово окупованого Росією Криму зросла майже в п’ять разів у липні 2020 року — червні 2021 року у порівнянні з попереднім періодом спостережень.

Про це йдеться у доповіді Генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини на території півострова, передає УНН.

«Звітний період був відзначений значним зростанням кількості довільних арештів і затримань представників релігійних меншин в Криму. УВКПЛ (Управління Верховного комісара ООН з прав людини — ред.) зафіксувало в Криму за цей період довільні арешти 33 осіб (30 чоловіків і 3 жінок), що представляє собою майже п’ятикратне збільшення в порівнянні з 7 арештованими в період 2019-2020 років. Із загальної кількості жертв 31 належала до релігійних меншин Криму (21 мусульманин і 10 свідків Єгови)», – йдеться в звіті.

«Принаймні в 22 з цих випадків в момент арешту ні поліція, ні співробітники Федеральної служби безпеки не повідомили заарештованим про причини їхнього арешту або висунуті проти них обвинувачення. Окрім того, жертви скаржилися на необґрунтоване і невідповідне застосування сили під час арештів, підкидання доказів правоохоронними органами та вилучення їхніх українських паспортів», – зазначають в ООН.

Доповідь у охоплює період з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року і описує широкий спектр порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зокрема, йдеться про:

випадки катування або жорстокого поводження, які ймовірно були здійснені співробітниками Федеральної служби безпеки Росії. Жодна винна особа не була притягнена до відповідальності.

переведення затриманих осіб з Криму для судового розгляду і відбування тюремного ув’язнення в Російській Федерації;

свавільне поміщення затриманих осіб у штрафні ізолятори, включаючи тривале одиночне ув’язнення;

санкції проти релігійних організацій та окремих осіб на основі антиекстремістських законів Російської Федерації;

втручання у проведення публічних зібрань, у тому числі накладення на учасників зібрань штрафів та інших санкцій, на основі норми законодавства, яка зобов’язує отримувати попередній дозвіл від російських органів влади на будь-які заплановані зібрання.

заочні судові процеси, що не відповідають міжнародним стандартам в галузі прав людини, проти осіб, яких вважаються опонентами російської влади в Криму.

Висновки

У висновках та рекомендаціях документу Генеральний секретар ООН, серед іншого, закликав Російську Федерацію виконати свої зобов’язання в Криму з міжнародного права щодо прав людини і міжнародного гуманітарного права. Зокрема, російська влада зобов’язана повною мірою дотримуватися абсолютної заборони на застосування тортур і забезпечити незалежне, неупереджене та ефективне розслідування всіх тверджень про катування або жорстоке поводження, насильницькі зникнення і довільні арешти і затримання в Криму.

Генсек настійно закликав країну-окупанта забезпечити, щоб право на свободу думок і їх вираження, мирних зібрань, релігії тощо могло здійснюватися всіма особами і групами осіб на території тимчасово окупованого півострова без дискримінації за будь-якими ознаками або невиправданого втручання.

Російську Федерацію також закликали зняти обмеження, накладені на кримсько-татарську громаду, у тому числі заборону на діяльність Меджлісу.

Також в ООН закликали Росію припинити призов громадян України, які проживають у Криму, в російські збройні сили, а також практику кримінального переслідування за ухилення від військового призову.

Наприкінці серпня в Міністерстві закордонних справ Україні оприлюднили тривожну статистику щодо насильницьких зникнень на тимчасово окупованих територіях. Так, зокрема, щонайменше 44 людей стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму та міста Севастополь від початку російської

Ще на цю тему