«Влада Росії піднімає з могил совєцьких диктаторів для виправдання власних злочинів» – реакція Чубарова на «сталініаду» Лаврова

08:01 02.09.2021

Відбілюючи тирана Йосипа Сталіна, російська влада намагається виправдати ті злочини сталінського ґатунку, які вона сама творить зараз і в Росії, і на окупованих нею українських територіях. Одночасно влада РФ хаотично шукає персони та ідеї для згуртування і мобілізації російського суспільства, але «лава запасних» у них обмежена совєцькими диктаторами.

Таку думку висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи «Кримським новинам» висловлювання російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова на захист Сталіна. 

«У російських політиків все менше і менше аргументів залишається для того, щоб мобілізувати, згуртувати російське суспільство. Вони шарахаються від краю до краю. Ці шарахання пояснюються тим, що російські правителі будують тоталітарну систему. У Росії вже всі ознаки не авторитарного, а тоталітарного режиму, і в них немає іншого виходу, як піднімати з могил диктаторів, які правили Радянським Союзом у ХХ столітті», – наголошує Чубаров. 

Варто нагадати, що кримські татари й українці в часи сталінського правління зазнали жорстоких репресій. Для українського народу Сталін став уособленням злочину Голодомору-Геноциду 1932-33 років, для кримськотатарського народу — уособленням геноциду Депортації 1944 року. Однак, незважаючи на те, що ще в 1956 році в СРСР був розвінчаний культ особи Сталіна, а після перебудови в Союзі та його розвалу були опубліковані тисячі фактів злочинності сталінського режиму, в сучасній Росії за часи правління Володимира Путіна з’явилась тенденція до відбілювання тирана. До його могили відкрито покладають квіти, йому відкривають бюсти, чинні політичні діячі висловлюють примирливі меседжі.

Втім, бажання знайти певні об’єднавчі ідеї для росіян – не єдине пояснення заяв, подібних тій, яку зробив Лавров.

Рефат Чубаров акцентував, що Росія і всередині країни, і на окупованих українських територіях, зокрема, у Криму, все активніше застосовує сталінські методи розправи з нелояльними громадянами та придушення громадянського суспільства. Буденністю для кримчан стали залякування звільненням, несподівані нічні обшуки й арешти, репресії через релігійні погляди та несприйняття окупації. Репресії «осучаснились» – і тепер тюремні строки і штрафи виголошують через пости в соцмережах. 

«Російська влада реалізує ті ж самі методи і механізми розправи, які застосовував Сталін. Де-факто своїми справами вони повторюють багато методів Сталіна. І те, що Лавров вже формально озвучив ідеї щодо реабілітації Сталіна, – це він реабілітує, власне, сьогоднішні методи російського режиму, які також задіюються в окупованому Криму», – наголосив голова Меджлісу.

Як повідомлялось, в понеділок на зустрічі з ветеранами Другої світової війни у Волгограді (російське місто, за яке у війну велись запеклі бої, і яке носило назву Сталінград – прим. ред.) Лавров заявив, що спроби зобразити Сталіна головним лиходієм свого часу є частиною атаки на минуле Росії, на підсумки Другої світової війни. Ці слова викликали доволі неоднозначну реакцію навіть у самій Росії, опозиційні ЗМІ розкритикували очільника МЗС РФ «за виправдання сталінізму». Наступного дня вже Лаврову довелось в ефірі виправдовуватись і додатково обґрунтовувати свої слова. Обґрунтував їх він за звичним для російської пропаганди сценарієм «виноваты происки врагов».  

Показово, що в російських ЗМІ наразі активно дискутується питання про необхідність генерування нової національної ідеї для Росії. Дискусії супроводжуються констатацією, що нинішній президент РФ Путін так і не спромігся запропонувати російському суспільству таку національну ідею.

В окупованому Криму, починаючи з 2014 року, Росія проводить політику репресій проти українських громадян, у першу чергу – етнічних українців і кримських татар. Згідно з підрахунками експертів, зараз список політичних бранців Кремля з Криму налічує понад 100 людей, переважно кримських татар.

Ще на цю тему