Країни ЄС мають визнати європейську перспективу України, Грузії та Молдови

19:21 27.08.2021

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він очікує визнання європейської перспективи України, Грузії та Молдови, як учасниць «асоційованого тріо», з боку країн Європейського Союзу.

«19 липня президенти України, Молдови та Грузії поклали початок «асоційованому тріо», яке має наблизити наші країни до отримання повноправного членства в Європейському Союзі. Ми очікуємо підтримки цієї ініціативи з боку Польщі, Румунії та інших наших партнерів. На цьому шляху наступним важливим кроком має стати визнання європейської перспективи країн «асоційованого тріо», – заявив Зеленський під час спільного з президентами Молдови та Румунії брифінгу в Кишиневі.

Він також зазначив, що «Україна вже розпочала відповідну роботу з кожною державою Європейського Союзу окремо».

Зеленський подякував президенту Польщі Анджею Дуді за підтримку, зафіксовану в двосторонній декларації, підписаній між Україною та Польщею. «Я дуже розраховую, що схожу декларацію ми незабаром підпишемо з президентом Румунії», – наголосив президент.

Глава держави також висловив упевненість у тому, що серйозність намірів Європейського Союзу в питанні визнання європейської перспективи України, Грузії та Молдови «має засвідчити майбутній саміт Східного партнерства».

«Крім того, Україна зацікавлена і готова бути активним учасником регіональних проектів, насамперед ініціативи «Тримор'я»... І як морська держава та асоційований член ЄС, Україна зробить її повнішою, ефективнішою для всього регіону» – сказав президент.

Ще на цю тему