Експерти про результати саміту «Кримська платформа»: Фасадна частина Платформи яскрава, урочиста, приваблива, святкова. Але… - Юрій Смєлянський

16:20 26.08.2021

23 серпня в Києві пройшла, мабуть, найважливіша міжнародна подія за часи незалежності - форум «Кримська платформа», в якому взяли участь урядові делегації аж 45 країн та організацій: всіх членів ЄС, США, Грузії, Молдови, Туреччини, Північної Македонії, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Канади, Ісландії. Серед учасників – 9 президентів, 4 прем'єр-міністри, 14 голів МЗС, інші крупні політики та дипломати. 

Українськи експерти оцінили підсумки саміту, а також поділитися думками щодо його перспектив, пише Укрінформ.

Юрій Смєлянський : Фасадна частина Платформи яскрава, урочиста, приваблива, святкова. Але…

Економіст, експерт з питань тимчасово окупованих територій Юрій Смєлянський в цілому погоджується з попередніми спікерами і каже, що будь-який захід, що проводиться для обговорення кримського питання, — це вже позитив: «Вкотре наші західні партнери підтвердили свою позицію в підтримці територіальної цілісності України й невизнання анексії Кримського півострова, заявили про готовність допомагати Україні відновлювати свою територіальну цілісність. Дуже б хотілося, щоби час і національні інтереси кожної держави-партнера не вплинули негативно на цю позицію. Якщо, масштабно... Це яскрава картинка, яка створює відчуття досягнутої перемоги. Без визначення остаточна або проміжна ця перемога... В цілому перше сприйняття можна сформулювати наступним чином: «фасадна частина Кримської платформи яскрава, урочиста, зовні приваблива, святкова, а тому не може не породжувати позитивне сприйняття». Але, крім «фасаду», завжди існує «внутрішнє».

«Внутрішнє» - це наповнення, смисли, що формуються, цілі й тактика їх досягнення. Поки що з цим проблема, вважає Юрій Смєлянський. «Наші західні партнери восьмий рік пояснюють українській владі, що деокупація Криму – справа самої України. І наші партнери в цій справі готові допомагати. Саме акцент «допомагати» синхронно лунав практично у всіх виступах іноземних гостей саміту. А ми незрідка продовжуємо риторику про необхідність нам допомагати з акцентом на «зробіть замість нас», демонструючи тим самим, що урок не засвоєно», - зазначив він.

Юрій Смєлянський. Фото: Укрінформ

Експерт вказує на ще один момент: «Місця для висловлення публічної думки українських експертів про «кримське» питання не було. Тільки кулуари. Наші західні партнери й представники української влади розповідали, як нам жити. Кожен про своє. Був хор представників західних держав-партнерів і невеликий хор представників української влади. Ноти у кожного різні, за винятком визначальних акордів — «Крим — це Україна. А Україна — це Крим». І ще один момент, на мій погляд, негативний, — триває просування в «кримському» питанні парадигми «мирної деокупації». Тобто, коли-небудь настане час, і Росія піде з Криму. Так не буває. Деоккупація — це та чи інша операція, а ось інтенсивність бойових дій може бути різною. Від «0» і далі за шкалою вгору».

Що стосується перспектив, то на думку експерта, існує два основних напрямки розвитку подій.

Перший, небажаний, варіант – буде реалізована формула «фасаду», і в такому варіанті не варто чекати позитивних результатів в стратегічній перспективі. «Формула «Яскравого фасаду» без відповідної «внутрішніх робіт» не передбачає ні деокупацію, ні реінтеграцію Кримського півострова. «Яскравий фасад» передбачає і надію на виключно «мирну деокупацію». Тобто на те, чого в природі не існує. Можна радіти яскравості «фарб фасаду» якийсь час, поки дощі насправді не змиють цю «яскраву фарбу радості», - зауважив він.

Другий, бажаний, варіант – саміт «Кримської платформи» стане поворотним моментом в питанні формування прозорої, однозначної та послідовної державної політики по відношенню до тимчасово окупованого півострова, « яка буде готувати умови майбутньої деокупації Криму і, одночасно, почне процес реінтеграції півострова як невід'ємної частини єдиного українського простору», - підкреслив Юрій Смєлянський.
 

Ще на цю тему