Експерти про результати саміту «Кримська платформа»: Питання деокупації Криму не зняте з порядку денного – Павло Лакійчук

16:00 26.08.2021

23 серпня в Києві пройшла, мабуть, найважливіша міжнародна подія за часи незалежності - форум «Кримська платформа», в якому взяли участь урядові делегації аж 45 країн та організацій: всіх членів ЄС, США, Грузії, Молдови, Туреччини, Північної Македонії, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Канади, Ісландії. Серед учасників – 9 президентів, 4 прем'єр-міністри, 14 голів МЗС, інші крупні політики та дипломати. 

Українськи експерти оцінили підсумки саміту, а також поділитися думками щодо його перспектив, пише Укрінформ.

Павло Лакійчук: Платформа послала важливий сигнал: питання деокупації Криму не зняте з порядку денного

«Загальне відчуття таке, що українська сторона на цьому саміті намагалася поставити питання в такому ключі, що досить вже слів – робіть щось. І я з цим абсолютно згоден», - каже керівник військових програм безпеки Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Павло Лакійчук. 

Простіше кажучи, українська сторона, на думку експерта, намагалася перенести питання деокупації Криму з царини слів – до конкретних дій. «На жаль, на моє особисте відчуття, з уст іноземних партнерів почасти звучали надто вже загальні слова підтримки: про несприйняття окупації, про готовність нас підтримати в питанні територіальної цілісності тощо. Все це ми постійно чуємо, і це добре, однак я вбачаю в цьому й мінус. Це вираження того, що міжнародна спільнота ще не готова до якихось конкретних, рішучих дій щодо кричущого порушення міжнародного права, - вважає пан Лакійчук.

Павло Лакійчук. Фото: Укрінформ

Відносно позитиву… Платформа виявилася самітом налагодження комунікації. «І це – в плюс. Адже напрацювання підходів – це перший крок до вирішення проблеми», - наголошує він.

Буквально сьогодні, продовжує експерт, стало відомо, що п’ять країн – Велика Британія, США, Канада, Швеція та Швейцарія – створюють фонд допомоги Україні (Фонд «Партнерство за сильну Україну», - Ред.) в якому накопичуватимуться кошти для підтримки, в тому числі, боротьби на кримському напрямку. «Як на мене, це теж результат «Кримської платформи». І сподіваюся, що таких результатів буде більше, що відбуватиметься ефект переходу від кількості – до якості. В будь-якому разі, фундамент закладено. Саміт був значний. І, думаю, що просто так він не пройде. Платформа послала важливий сигнал, що питання деокупації Криму не зняте з порядку денного», - додав пан Павло Лакійчук.
 

Ще на цю тему