Кримська платформа може відіграти важливу роль у координації санкційних політик країн-партнерів – Джордж Кент

14:20 10.08.2021

Кримська платформа може відіграти важливу роль у координації санкційних політик США, ЄС, Великої Британії, Канади та інших країн, які не визнають незаконної спроби анексії Криму Росією. 

Така координація дозволить виробити більш ефективну санкційну політику, яка призведе до серйозних наслідків для РФ за її дії проти України, зокрема, щодо притягнення до відповідальності російського бізнесу та топчиновників, які вкрали українську власність на окупованому півострові.

Про це Джордж Кент, тимчасовий повірений у справах США в Україні, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії сказав в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

«Після минулорічних подій у Білорусі я брав участь у дуже інтенсивних консультаціях з офіційними представниками ЄС та країн-членів ЄС. Відбувається багато прямих контактів між відповідальними за санкційну політику, яка стосується як України, так і всього регіону. Я вважаю, що в цій сфері «Кримська платформа» може відіграти дуже важливу роль. Україна може повернути ці питання у порядок денний. Україна може зробити ці питання частиною порядку денного «Кримської платформи». Україна може формувати та керувати порядком денним, якщо буде обговорювати ці питання з США, ЄС, Великою Британією, Канадою або іншими країнами, які намагаються бути корисними та підтримують санкційну політику», – сказав Кент.

У цьому контексті він високо оцінив ухвалене 1 липня Верховною Радою рішення про скасування закону про вільну економічну зону «Крим», який дозволяв українським олігархам працювати на окупованому півострові, порушуючи західні санкції.

«У санкційній політиці були спеціальні режими, які працювали не на користь національних інтересів України, а на користь олігархічних інтересів. Усуваючи цю проблему, Україна зможе продемонструвати, що вона налаштована серйозно, що вона не просить партнерів робити більше, ніж Україна робить сама. Я вважаю це дуже хорошим першим кроком», – зазначив американський дипломат.

На його думку, учасники Кримської платформи зможуть в ході дискусій виробити більш ефективні підходи щодо притягнення до відповідальності російських громадян та компаній, які вкрали українську власність у Криму.

«Необхідно, щоб за столом були потрібні учасники і щоб за участі України дискусія фокусувалася на виробленні спільного та більш ефективного підходу щодо притягнення до відповідальності росіян, які вкрали українську власність, та настання серйозних наслідків для росіян за їхні дії. Отже, ми очікуємо, що разом з Україною та іншими партнерами ми виробимо більш ефективну політику», – наголосив Кент.
 

Ще на цю тему