Кориневич розповів, якою бачить роботу з деокупації Криму

19:30 06.08.2021

Для досягнення результатів у питанні деокупації і реінтеграції Криму державна влада, громадські організації та експертне співтовариство повинні працювати спільно.

Про це заявив постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим та Севастополі Антон Кориневич у виступі на установчому форумі експертної мережі Кримської платформи, повідомляє Укрінформ.

«Коли ми будемо робити спільні зусилля, а кажучи ми, я маю на увазі, що це органи державної влади, експерти громадських організацій, парламентарії, а також міжнародні експерти, тоді у нас будуть певні результати в деокупації і реінтеграції Криму. Саме тому ми в нашій роботі дуже цінуємо і визнаємо всі ті зусилля, які здійснюються громадянським суспільством», - сказав Кориневич.

За його словами, напрямки та шляхи спільної роботи з неурядовими організаціями є різні.

«Наприклад, генпрокуратура, прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя разом з громадськими організаціями здійснюють комунікації з прокуратурою Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Ці накопичувальні зусилля - зусилля правоохоронних органів, державного сектора і громадянського суспільства - забезпечують гідні результати», - вважає Кориневич.

Крім того, зазначив керівник Представництва Президента в АР Крим, спільні зусилля державної влади, міжнародних експертів та експертів міжнародного суспільства «зіграли важливу роль в ухваленні Стратегії деокупації і реінтеграції Криму - документа, який довгий час був відсутній, а також в прийнятті закону про корінні народи - важливого юридичного акту для корінних жителів, наприклад кримських татар, які проживають як в Криму, так і на континентальній Україні».

Як зазначив Кориневич, Представництво Президента України в Криму працює в тому напрямку, щоб Кримська платформа стала постійним, сталим процесом і результати цього процесу будуть в тому випадку, якщо державна влада, громадські організації та експертне співтовариство будуть «грати на одному полі», працювати разом на деокупацію Криму.

Участь в установчому саміті Кримської платформи 23 серпня вже підтвердили 32 країни.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.
 

Ще на цю тему