Адміністрація США готує нову політику в сфері експорту озброєнь

11:21 05.08.2021

Адміністрація президента США Джо Байдена готується оголосити нову політику в сфері експорту озброєнь, акцент в якій буде більшою мірою зміщений в сторону гарантій дотримання прав людини.

Про це повідомило в середу агентство Reuters з посиланням на джерела, передає УНН.

Як заявив агентству представник вашингтонської адміністрації високого рангу, нова політика «дозволить вибудувати і підтримувати стратегічне партнерство, яке краще відображає цінності і інтереси Сполучених Штатів». За його словами, в рамках цієї політики буде приділятися значно більше уваги питанню дотримання прав людини країнами, які будуть закуповувати озброєння. За даними агентства, про нові правила офіційно буде оголошено у вересні.

«У ряді випадків будуть додані додаткові умови для отримання схвалення», – пояснило джерело в Конгресі США.

При цьому, за його словами, нова політика може створити складнощі з точки зору продажу таких озброєнь, як автоматична стрілецька зброя, яке може бути використано поліцією або нерегулярними озброєними формуваннями проти цивільного населення. У той же час ці зміни можуть лише сповільнити продаж більших систем озброєнь, таких як зенітно-ракетні комплекси або системи для військово-морського флоту. Однак такими контрактами, як очікується, в кінцевому рахунку все одно будуть давати зелене світло, відзначило джерело.

Як підкреслює Reuters, нові правила стануть в деякому роді відходом від політики попереднього президента США Дональда Трампа, який при експорті озброєнь віддавав пріоритет економічним інтересам американських виробників зброї.

Напередодні США схвалили постачання Javelin до Грузії на 30 млн доларів.

Ще на цю тему